LOTEK

Smulpapen komen goed aan hun trekken in Indonesie, eetland bij uitstek. Letterlijk op ieder uur van de dag kan men zich tegoed doen aan de vele regionale heerlijkheden bij de vele draagbare restaurantjes en eetkraampjes. Dat is dan ook de reden dat ik op mijn talloze omzwervingen in dit culinaire land altijd de pasar, de markt, bezoek waar, in een orgie van geuren, kleuren en geluiden altijd wel een bepaald gedeelte is ingericht voor deze warungs, eetstandjes. Marktmensen en kopers komen er even op adem en genieten er van de plaatselijke heerlijkheden. En altijd is de warunghoudster wel bereid uitgebreid te vertellen wat het geheim is van haar specialiteit. Zo leerde ik lotek kennen, een typisch West-Javaanse, vegetarische lekkernij die in andere delen van Indonesië weinig of niet bekend is. Men eet lotek als maaltijd maar vooral ook als tussendoortje. De Javaan is niet uit eigen verkiezing vegetariër: vlees, kip of vis zijn eenvoudigweg vaak te duur. Lotek is een pittige variant van de in Holland redelijk bekende gado-gado schotel.

De bereiding: Kook de boontjes in water met wat zout kort op en blancheer de andere groenten; ze moeten vooral knapperig blijven. Laat ze goed uitlekken. In een platte stenen vijzel (oelekan) wrijft u de aardappel fijn met het pindamengsel, de sambal, de tamarinde en de kentjoer, waarna u enkele eetlepels water toevoegt tot de gewenste dikte. Maak dit mengsel naar smaak af met wat zout en bruine suiker of goela djawa. Meng de groenten en het mengsel door elkaar en proef of daar nog wat zout of bruine suiker bij moet. Dit gerecht is perfect als u als finishing touch wat kroepoek erboven verkruimelt. Opdienen met geurige witte rijst of met lontong (geperste rijst). Het tropische zonnetje gaat tegen uw verhemelte schijnen! Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij Indische, Chinese of Surinaamse toko's.