'Kippengate' komt Vlaams Blok goed uit

Belgische christen-democraten en socialisten vrezen de gevolgen van wat inmiddels 'kippengate' is gaan heten. Er komen namelijk verkiezingen aan. Het Vlaams Blok lijkt te gaan profiteren.

In België wordt inmiddels gesproken van kippengate. Het schandaal rond met dioxinen besmette kippen, dat vorige week door de media aan het licht werd gebracht, kostte twee ministers hun baan.

Aanvankelijk leek het er op dat de kippencrisis geen ernstige politieke gevolgen zou hebben. Het was voorspelbaar dat de oppositiepartijen, twee weken voor de verkiezingen, zouden roepen om het ontslag van de twee ministers. Maar met de onthullingen dat de bewindslieden informatie over de dioxinenbesmetting hebben verzwegen, groeide ook de druk uit Europa.

Steeds meer landen boycotten Belgische kippen en er wordt zelfs gesproken van juridische stappen omdat Brussel zijn Europese partners te laat heeft ingelicht. Het ontslag van de twee bewindslieden wordt in de media uitgelegd als een zoenoffer aan Europa, in de hoop dat er in ieder geval geen algeheel exportverbod van kippen van kracht wordt. De gevolgen voor de Belgische pluimveesector zijn ook zonder dat verbod al desastreus.

België zou België niet zijn als er niet ook een communautaire kant aan de kippencrisis zou zitten. Grote druk om ontslag van de twee Vlaamse minister kwam er van Franstalige politici – niet alleen van de liberale oppositie, maar ook van de socialistische regeringspartij, de Parti Socialiste. Kleine Waalse pluimveeboeren zijn het slachtoffer geworden van geknoei aan Vlaamse kant, zei gisteren een verontwaardigde PS-voorzitter Philippe Busquin.

Vooral de machtige Boerenbond wordt met de vinger nagewezen. Volgens de Franstalige socialist José Happart heeft ,,de Vlaamse boerenbondstaat'' de hele zaak in de doofpot willen stoppen uit puur eigenbelang.

Met het vertrek van de christen-democraat Pinxten en de socialist Colla zijn uit de regering Dehaene II inmiddels vijf ministers afgetreden. Dat is opvallend in een land waar tot voor kort ministers de ernstigste schandalen overleefden. Maar het valt te bezien of hun aftreden een `sereen' politiek klimaat creëert, zoals de ministers in de toelichting op hun ontslag schrijven.

Ongetwijfeld zal de kippencrisis een effect hebben op de uitslag van wat is uitgeroepen tot de `moeder aller verkiezingen' op 13 juni. Dan gaan de Belgen naar de stembus voor Europese verkiezingen, maar ook voor in totaal zeven nationale en deelstaatparlementen. Voor de Vlaamse groene partij Agalev betekent de crisis wellicht stemmenwinst. De partij was al een campagne begonnen onder het motto `Zorg dat de verkiezingen niet op uw maag blijven liggen'. Met een verwijzing naar varkenspest, dolle koeien, vlees met hormonen, fruit met pesticiden en genetisch gemanipuleerd voedsel werd de consument-kiezer opgeroepen op 13 juni duidelijk te maken ,,dat u dit allemaal niet blijft slikken''. Daar zijn nu de dioxinenkippen bij gekomen.

Voor de christen-democratische CVP en de Vlaamse socialisten, die beide diep in de zaak zitten omdat hun ministers bij de affaire zijn betrokken, kan de kippencrisis alleen maar verlies betekenen. Vooral voor de Vlaamse socialisten, die toch al op verlies stonden wegens de Agusta-smeergeldaffaire, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Beide partijen moeten ook incasseren dat twee stemmentrekkers zwaar beschadigd zijn. Colla staat voor de verkiezingen op de lijst voor de Senaat, Pinxten op de lijst voor de Kamer.

Opvallend is het hoe gedeisd de liberale oppositiepartij VLD zich houdt. Deze partij wil straks zo graag regeren, dat ze de CVP van premier Dehaene, die waarschijnlijk de grootste Vlaamse partij blijft, niet tegen zich in het harnas wil jagen. Maar met deze tactiek groeien de kansen van een andere oppositiepartij: het extreem-rechtse Vlaams Blok.

Deze partij heeft er geen enkele moeite mee harde oppositie te voeren. Ze zal toch niet tot een volgende regering worden toegelaten. Afgezien van racistische en Vlaams-nationalistische kiezers trekt het Vlaams Blok ook mensen die de `traditionele' politici een lesje willen leren. ,,We zullen ze eens laten verschieten op 13 juni'', is een veel gebezigde uitdrukking.

Volgens de laatste peiling, maandag gepubliceerd door La Libre Belgique, zou het Vlaams Blok groeien van 12,2 naar 15,6 procent van de Vlaamse stemmen. En die peiling was nog gehouden voor kippengate.