Irak pompt geld in staatsbanken

Het met financiële tekorten kampende Irak heeft besloten tien miljoen dollar (21 miljoen gulden) in de staatsbanken te pompen om zo de waarde van de dinar enigszins op peil te houden, zo heeft minister van Financiën Hikmat Mizban Ibrahim bekend gemaakt. Het is voor het eerst sinds de Verenigde Naties sancties afkondigde als reactie op Iraks inval in Koeweit in 1990, dat staatsbanken in staat worden gesteld te concurreren met particuliere wisselkantoren. Irak krijgt inmiddels harde valuta in het kader van het olie-voor-voedsel programma, maar dat geld wordt geparkeerd op een rekening die de VN beheert. Niettemin beschuldigen Britse en Amerikaanse diplomaten Bagdad ervan miljoenen te verdienen met illegale, lucratieve handel met naburige landen. De regering wijst die beschuldigingen van de hand. (AP)