Internationale beurzen

LONDEN

De meeste beurzen in Europa waren vanochtend niet onder de indruk van de koerswinsten in New York gisteravond. Een mogelijke rentestijging in de Verenigde Staten als reactie op stijgende inflatie zou de aandelenkoersen onder druk kunnen zetten. Ook werd met spanning gewacht op commentaar van de Europese Centrale Bank die vanmiddag met een verklaring zou komen na een bestuursvergadering. De koers van de euro bereikte vanochtend het laagste punt in zijn bestaan op 1,0356 dollar per euro.

In Londen was de FTSE-index aan het einde van de ochtend met 28 punten (0,5 procent) gestegen tot 6278,3 punten. De stijging was voornamelijk te danken aan de koerswinst van een drietal grote fondsen: het farmaciebedrijf SmithKline Beecham en de banken Lloyds TSB en HSBC Holdings.

FRANKFURT

De Duitse DAX-index daalde vanochtend met 0,5 procent tot net onder de 5000 punten. Autoproducent Volkswagen boekte een koerswinst van 1,2 procent. Het bedrijf maakte vanochtend onder meer bekend dat het de eerste vijf maanden van dit jaar 9,5 procent meer auto's heeft verkocht dan vorig jaar.

PARIJS

De Franse CAC-index daalde met 0,6 procent tot 4288,52 punten. De koers van het aandeel van touroperator Club Méditerranée steeg met 4 procent. Het Duitse Preussag, het grootste toeristische concern van Europa, heeft openlijke interesse getoond voor een overname van ClubMed.

TOKIO

De beurs van Tokio sloot vanochtend met een minieme winst. De Nikkei-index eindigde 9 punten hoger op 16.417,99. Eerder op de dag was de winst nog 300 punten.

Beleggers op de Japanse beurs blijven hopen op stimulerende maatregelen om de Japanse economie uit het slop te halen. Daardoor steeg vooral de financiële sector in waarde.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York werd gisteren beheerst door de vrees voor een renteverhoging. De Dow Jones-index kwam daardoor op een verlies te staan van 150 punten, maar wist dat later volledig weg te werken. De graadmeter van Wall Street sloot met een winst van 37 punten (0,4 procent) op 10.596,26 punten.

Grote winnaars onder de dertig fondsen die de Dow Jones-index bepalen waren aluminiumproducent Alcoa met Caterpillar (bouwmachines) met koerswinsten van respectievelijk 9 en 7 procent. Behoorlijke verliezen leden IT-fondsen IBM en Hewlett-Packard en de banken Citigroup en JP Morgan.