Hoechst wil van Clariant af

Het Duitse chemieconcern Hoechst gaat zijn belang van 45 procent in Clariant, de Zwitserse producent van speciale chemicaliën, op korte termijn fors verminderen. Het hele aandelenpakket is 6 miljard gulden waard. Hoechst liet gisteren weten de aandelen nog voor de zomervakantie te verkopen op de effectenbeurs. Het besluit past in het streven zich volledig te richten op `life sciences'. Daaronder worden medicijnen, landbouwchemicaliën en biotechnologie verstaan. Later dit jaar fuseert Hoechst op deze terreinen met het Franse Rhône-Poulenc. De chemiebelangen moeten voor die tijd grotendeels zijn afgestoten. Hoechst kreeg het belang van 45 procent toen het zijn speciale chemicaliën in 1996 verkocht aan Clariant, dat kort tevoren ontstond door de afsplitsing van Sandoz toen dat concern fuseerde met Ciba-Geigy tot Novartis. Clariant heeft 29.500 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 13 miljard gulden. (DPA)