Hardere aanpak van handelaren in dopingmiddelen

Handel in doping zal voortaan strenger worden bestraft in Nederland. Dat maakte staatssecretaris M. Vliegenthart gisteren na afloop van de vergadering van Europese sportministers in het Duitse Schloss Neuhaus bekend. Dopinghandel is nu nog een overtreding waarop wettelijk een lichte geldboete staat. Binnenkort kunnen volgens de plannen van Vliegenthart dopinghandelaren en dopingverstrekkers een gevangenisstraf van maximaal zes jaar tegemoet zien.

Het nieuwe beleid betekent impliciet dat in de toekomst ook artsen, verzorgers en soigneurs door de overheid kunnen worden bestraft. Gebruikers van doping blijven onder de verantwoordelijkheid van de sportbonden vallen. Het officiële rapport van het openbaar ministerie en de gezondheidsinspectie wordt op 16 juni aangeboden. Daarna kan de wetswijziging naar de Raad van State en de Tweede Kamer.