Hans van Manen krijgt Erasmusprijs

De Erasmusprijs voor het jaar 2000 gaat naar ,,de Dans in Nederland, in de persoon van Hans van Manen''. Dat heeft de Stichting Praemium Erasmianum, die de prijs (300.000 gulden) jaarlijks toekent, vanmorgen bekendgemaakt.

De stichting noemt ,,de gehele creatieve danswereld en haar voorzienigen'' in Nederland ,,van een uitzonderlijke kwaliteit''. Maar omdat het onmogelijk is de prijs te geven aan `de dans', aldus een woordvoerster van de stichting, is gekozen voor deze oplossing met choreograaf Hans van Manen. ,,Hij is een meester in letterlijke en figuurlijke zin voor dansers, jong en oud, in Nederland en daarbuiten.''

Hans van Manen, die vorige week per brief op de hoogte gesteld werd van de toekenning, zegt ,,het wel aardig te vinden dat het op deze manier gedaan wordt''. ,,Ze zeggen ermee dat ik mee heb geholpen aan de popularisering van de dans in Nederland. Dat is mooi.'' Over de besteding van het prijzengeld is het bestuur van de stichting in overleg met Van Manen, zegt de woordvoerster van de stichting. Van Manen: ,,Ik hoop wel dat er iets voor mijzelf overblijft, maar ik ben heel blij dat ik eindelijk persoonlijk dans kan gaan subsidiëren.''