Gifgas in laboratorium UNSCOM

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is gisteren in spoedzitting bijeengekomen op verzoek van Rusland, dat zich grote zorgen maakte over de aanwezigheid van giftige stoffen in een laboratorium van de VN-wapencommissie UNSCOM in Bagdad. De Russische ambassadeur, Sergej Lavrov, sprak van ,,alarmerende informatie''. Maar zijn Britse collega Jeremy Greenstock ontdekte ,,een geur van overdrijving in dit alles''.

Het laboratorium is verzegeld achtergelaten toen de UNSCOM-inspecteurs half december het land verlieten voorafgaand aan Amerikaans-Britse luchtaanvallen om Irak te bestraffen voor zijn gebrekkige medewerking met UNSCOM. De inspecteurs hoopten snel te kunnen terugkeren, maar de Iraakse regering heeft later gezworen UNSCOM nooit meer toe te laten. Inmiddels breekt de Veiligheidsraad zich het hoofd hoe hij Irak weer tot medewerking aan de ontmanteling van zijn massa-vernietigingswapens kan bewegen.

Volgens Lavrov heeft UNSCOM ,,gevaarlijke giftige substanties in hartje Bagdad'' achtergelaten. Diplomaten en deskundigen vertelden dat het om mosterdgas en VX-zenuwgas gaat. UNSCOM-chef Richard Butler zei dat de substanties niet gevaarlijk zijn. Volgens UNSCOM-functionarissen gaat het om minuscule hoeveelheden bedoeld om apparatuur uit te testen. (Reuters, AFP)