Ex-dissident overleden

De Tsjechische politicus en oud-dissident Václav Benda is vannacht in een Praags ziekenhuis overleden aan een longziekte. Hij is 52 jaar oud geworden. Benda, een wiskundige en filosoof, was in 1977 een van de dissidenten die het burgerrechtendocument Charta 77 ondertekende. Hij zat in de communistische tijd vier jaar gevangen en werd dertien keer onder huisarrest geplaatst. Na 1989 werd Benda lid van het Tsjechoslowaakse parlement en leidde hij het onderzoek naar de misdrijven van de vroegere communistische nomenklatoera. Vorig jaar wekte hij beroering door te melden dat ex-burgemeester Zilk van Wenen jarenlang met de communistische geheime politie in Praag heeft gecollaboreerd. Sinds 1996 was hij senator. Hij was lid van de Burger-Democratische Partij ODS van oud-premier Václav Klaus, die vanochtend als voorzitter van het parlement Benda's dood bekendmaakte. (AP)