Duitse Preussag aast op ClubMed

Het Duitse Preussag, het grootste toerismeconcern in Europa, heeft de Franse reisorganisatie Club Méditerranée (ClubMed) gepolst over de mogelijkheden voor een overname. Concrete onderhandelingen zijn nog niet gevoerd, zo heeft Preussag gisteren meegedeeld.

Het Duitse concern reageerde op speculatie op de effectenbeurzen. De koers van ClubMed ging maandag fors omhoog door geruchten over een overname door Preussag of het Franse hotelconcern Accor. Na de verklaring van Preussag steeg de de koers verder.

ClubMed zelf hield zich op de vlakte. ,,We hebben voor dit moment geen commentaar. Maar als anderen met verklaringen komen, moeten we mogelijk reageren'', aldus een woordvoerder.

Preussag was enkele jaren geleden nog een metaalconcern. In 1997 kocht het Hapag-Lloyd (scheepvaart, luchtvaart en toerisme). Daarmee kreeg het de controle over TUI, de grootste reisorganisatie in Europa. TUI is in Nederland eigenaar van Travel Unie (onder meer Arke Reizen en Holland International).

Preussag sloeg eind vorig jaar opnieuw een grote slag met de aankoop van de Britse toerismegroep Thomas Cook/Carlson. Het Duitse concern heeft herhaaldelijk aangegeven voor verdere expansie vooral te kijken naar Frankrijk, Italië en Spanje.

ClubMed behoort tot de top-tien in de Europese reisbranche. In het eind oktober afgelopen boekjaar bedroeg de omzet 8,4 miljard franc (2,8 miljard gulden. De winst kwam uit op 171 miljoen franc (57 miljoen gulden).

Over het voorgaande jaar was er nog een recordverlies van 1,3 miljard franc (437 miljoen gulden). (DPA/ANP)