CD Jazz

Louis Armstrong, Oscar Peterson, Lee Morgan en Freddie Hubbard; ze worden allemaal genoemd op het inlegvel van Both sides. Deze jazz-groten worden opgevoerd als inspiratiebron voor of componist van de nummers op de nieuwe cd van trompettist Loet van der Lee. De tien stukken op Both Sides ademen dan ook een klassieke sfeer waarin de groove de hoofdrol speelt. Van der Lee is een zelfverzekerd solist die een stevige partij blaast en ook op de gastmuzikanten (onder anderen gitarist Jesse van Ruller en zangeres Fee Claassen) is niets aan te merken. Maar echt opwindend kan je deze cd niet noemen. Het spel is solide, de solo's zijn vlekkenloos, maar wat Van der Lee betreft had de tijd net zo goed dertig jaar stil kunnen staan.

Eén van de gastsolisten op Both sides, de Australische saxofonist Dale Barlow, is ook te beluisteren op de nieuwe cd van Victor de Boo. Deze Nederlandse drummer nodigde Barlow en de eveneens Autralische trompettist Scott Tinkler uit om een paar middagen samen te jammen, hetgeen resulteerde in Made by mates. Net als Van der Lee refereert De Boo veelvuldig aan de jazztradities, maar in plaats van imitaties heeft dit geleid tot maar liefst achttien spannende en originele stukken. Het onalledaagse geluid van het trio is gedeeltelijk te verklaren uit de afwezigheid van een bassist waardoor de muziek heel transparant en puur klinkt. De Boo legt inventieve en sterk stuwende patronen onder de nummers zonder de ruimte vol te stoppen met obligaat cymbaalgekletter of plichtmatige `fills'. Hierdoor is des te beter te horen hoe zijn maten steeds nieuwe klanknuances aan hun instrumenten weten te ontlokken. Tinklers trompet fluistert en bromt, terwijl Barlow excelleert in de lyrische passages. Made by mates is een goed voorbeeld van wat de jazz-underground allemaal voor moois te bieden heeft.

Loet van der Lee Quartet: Both sides (AL 73161, A-Records. Distr. Central Distribution). Victor de Boo: Made by mates (DP012, Disckus Records)