Akzo stoot lak-divisie af aan PPG

Chemieconcern Akzo-Nobel verkoopt zijn vliegtuiglak-divisie PRC DeSoto aan haar Amerikaanse concurrent PPG Industries. Dat heeft Akzo vanmorgen bekendgemaakt. PPG betaalt 512,5 miljoen dollar (1,08 miljard gulden) voor PRC DeSoto.

PRC DeSoto is de vliegtuiglakken-poot van het Britse Courtaulds dat een jaar geleden door Akzo voor 6,2 miljard gulden werd overgenomen. De Europese Commissaris voor mededinging Karel van Miert was alleen bereid de overname goed te keuren als Akzo Nobel haar vliegtuiglak-divisie zou verkleinen. Door de overname van Courtaulds zou Akzo volgens Van Miert een te groot marktaandeel in die sector hebben.

Akzo had naast een eigen vliegtuiglakken-divisie en die van Courtaulds ook samen met het Amerikaanse Dexter Corporation een belang in de lakken-joint venture ADAF. De Europese Commissie stelde als eis dat Akzo of PRC DeSoto of het aandeel van veertig procent in ADAF zou verkopen.

PRC DeSoto werd in afwachting van een eventuele verkoop onder bewindvoering van de bank Credit Suisse First Boston gesteld. ,,Daarom kunnen wij ook niets zeggen over de omzet van PRC DeSoto'', aldus een woordvoerder van Akzo-Nobel vanmorgen.

In eerste instantie was het Arnhemse chemie-concern van plan om het aandeel in ADAF aan Dexter te verkopen. Akzo vond echter dat Dexter te weinig bood voor de ADAF-aandelen en besloot daarom in januari zelf het belang van Dexter in de joint venture te kopen. Hierdoor werd Akzo-Nobel min of meer gedwongen om PRC DeSoto te verkopen, om toch nog aan de concurrentie-eisen van de Europese Commissie te voldoen.

Akzo neemt volgens de woordvoerder ,,met pijn in het hart'' afscheid van PRC DeSoto. ,,Het was een prima winstgevend bedrijf. Maar het is allemaal een beetje vreemd gelopen met de aankoop van ADAF.''

PPG Industries, dat nu PRC DeSoto overneemt, probeerde vorig jaar ook Courtaulds in handen te krijgen. PPG gaf de strijd op toen Akzo beloofde dat PPG twee kleinere lakfabrieken van Courtaulds mocht overnemen. Het Amerikaanse concern heeft door de overname van PRC DeSoto nu de gehele lakken-poot van Courtaulds in handen.

Het Britse Courtaulds is sinds de overname door Akzo nu helemaal opgesplitst. De vezeltak werd samen met die van Akzo samengebracht en verzelfstandigd onder de naam Acordis. Door de verkoop van de lakken-divisie is nu alleen nog de voor Akzo cruciale verfpoot van Courtaulds in handen van de Arnhemse multinational.