Zeven agenten om man aan te houden

Zeven politiemensen en een politiehond waren zaterdagavond nodig om een psychotische man van honderdvijftig kilo in de Amsterdamse Schinkelbuurt te overmeesteren. De politie was geroepen, omdat de man na een ruzie met de buurman de deur had ingetrapt. Volgens de politie bedreigde de man de vriendin van de buurman die alleen thuis was. Hij trok haar de kleren van het lijf en zei dat hij haar ging verkrachten. Door tussenkomst van een andere bewoner van het pand zag de man daar van af.

Omdat de man extreem gewelddadig was, besloot de gealarmeerde politie met vier man zijn woning binnen te gaan. Daar troffen ze de man liggend op bed aan. Hij reageerde niet op de agenten. Maar toen zij hem de boeien wilden omdoen, ontstak hij weer in razernij. Hij schopte en sloeg de agenten en dreef ze zijn woning uit. In de hal stortte hij zich op een politieman. Deze viel achterover en ging ruggelings de trap af. Zijn collega's konden voorkomen dat de man met zijn volle gewicht bovenop de vallende politieman sprong.

De man kon pas worden overmeesterd nadat nog drie politieagenten werden ingeschakeld, onder wie een hondengeleider. De politiehond beet de man, maar dat had geen effect op zijn gewelddadige gedrag. Nadat de man was overmeesterd, gaf een psychiater hem op het politiebureau een injectie. Toen de psychiater was verdwenen, trapte hij voortdurend tegen de deur van het dagverblijf en sloeg hij met zijn hoofd tegen de muren. De agenten hebben hem toen opnieuw geboeid en de cel volgezet met matrassen. De pscychiater is teruggeroepen om hem een tweede kalmerende injectie te geven.

De man is overgebracht naar een cel in een huis van bewaring. Vier agenten raakten gewond door de schoppen en vuistslagen van de man. Twee moesten zich onder doktersbehandeling stellen. Eén agent zit met kneuzingen thuis.