Verdachte komt uit het eigen dorp

In Zwaagwesteinde is een man gearresteerd die wordt verdacht van de moord op Marianne Vaatstra. Hij komt uit het dorp, en niet uit het naburige asielzoekerscentrum.

De De 32-jarige verdachte van de moord op Marianne Vaatstra blijft nog eens drie dagen vastzitten voor nader verhoor. De verdachte, een inwoner van Zwaagwesteinde, is vanmorgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze besloot de voorlopige hechtenis te verlengen. De officier van justitie had hierom gevraagd op grond van de verdenking die er tegen de man bestaat.

De man werd vrijdagavond in zijn woning aangehouden op verdenking van moord met voorbedachten rade op zijn dorpsgenote, de 16-jarige Marianne Vaatstra op 1 mei. De scholiere werd vrijwel geheel ontkleed aangetroffen in een weiland in Veenklooster. Ze was uit geweest in Kollum en besloot het laatste stuk van Veenklooster naar Zwaagwesteinde alleen terug te fietsen. Het slachtoffer was door messteken in haar hals om het leven gebracht. De politie gaat uit van een seksueel misdrijf. Of de verdachte inmiddels een bekentenis heeft afgelegd, wil een woordvoerder van justitie in het onderzoeksbelang niet kwijt.

In het dorp Zwaagwesteinde is met een mengeling van ongeloof en opluchting gereageerd op de aanhouding van een `Westereiner', een dorpsgenoot. Burgemeester J. Eggens van Dantumadeel verklaart dat hij is opgelucht dat de vele tips in de moordzaak hebben geleid tot een aanhouding. ,,Het is goed dat het onderzoek niet vastzit.'' De familie Vaatstra, met wie Eggens geregeld contact heeft, zit nog vol vragen, vertelt de burgemeester. ,,Ze vragen zich af wat er die bewuste nacht gebeurd is. Marianne fietste nooit alleen naar huis, maar nam altijd een taxi. Waarom zijn haar twee vrienden niet met haar meegefietst?''

De familie van het slachtoffer zegt niet te willen oordelen voordat de dader heeft bekend. H. Elzinga, voormalig voorzitter van Dorpsbelang stelt dat ,,geen mens hier ooit had gedacht dat een Westereiner de dader zou kunnen zijn.''

,,Een mens die een ander vermoordt, woont niet in dit dorp, zo was de algemene opinie. Daarom is dit ook zo verschrikkelijk.'' Anderzijds is een algehele opluchting merkbaar in het dorp, vertelt hij. ,,In de wijde omgeving waren ouders met kinderen angstig, zolang er geen verdachte was aangehouden.''

Elzinga omschrijft de verdachte, die actief was in de plaatselijke voetbalvereniging als een ,,heel rustige jongen.'' De man woonde op zichzelf en werkte als tentenbouwer en vrachtwagenchauffeur. ,,De vader van Marianne kent hem ook wel, want hij was ook actief in het voetbalwereldje. Het is dus niet niks wat de familie allemaal te verwerken krijgt.''

Dat een Fries als verdachte is aangehouden, heeft de geruchten in het dorp doen verstommen dat de dader gezocht moest worden in het asielzoekerscentrum De Poelpleats in Kollum. Enkele inwoners van Zwaagwesteinde haalden enkele dagen na de moord verhaal bij de poort van het azc. ,,Bovendien waren er twee asielzoekers vertrokken uit het centrum en dan krijg je al snel verhalen dat de dader daar gezocht moet worden'', aldus Elzinga. Hij spreekt achteraf van ,,een hele zware vergissing''. In het asielzoekerscentrum werd enkele weken geleden extra bewaking ingesteld. In Buitenpost stond 24 man van de mobiele eenheid paraat voor het geval dat de zaak zou escaleren. De asielzoekers zelf trokken zich de verdachtmakingen aan. Dertien van hen zijn op eigen verzoek naar elders overgeplaatst.