Van der Ploeg tegen `Nuis-norm'

Staatssecretaris R. van der Ploeg (cultuur) wil in zijn cultuurbeleid niet werken met quoteringen, zoals zijn voorganger Nuis deed. Van der Ploeg keerde zich gisteren in Amsterdam tijdens een discussie over het functioneren van de Nederlandse muziekwereld tegen de `Nuis-norm', die orkesten verplichtte om ten minste zeven procent van de tijd op het podium te besteden aan het spelen van Nederlandse muziek. Bij het niet nakomen van die norm zouden orkesten een vermindering van subsidie krijgen, maar dat dreigement is al eerder door Van der Ploeg in de ijskast gezet. Van der Ploeg zei gisteren wel te willen komen voor een stelsel van `resultaatafspraken' voor het spelen van 20ste-eeuwse en Nederlandse muziek. Voor aanvullende activiteiten van orkesten en compositieopdrachten zouden meer incidentele subsidies ter beschikking moeten komen.