THE NIKKEI WEEKLY

Zes van de zeven Japanse trustbanken hebben in 1998 samen een verlies geleden van 9,9 miljard dollar, vergeleken met het jaar daarvoor. Alleen Sumitomo rapporteerde een winst van 6,2 procent. De cijfers, zegt The Nikkei Weekly, zijn gunstig beïnvloed door het toedienen van een infuus uit publieke fondsen en door het opstrijken van een belastingvoordeeltje.

De zeven banken voldoen nog steeds aan de internationale regels maar ze hebben ruim 45 miljard dollar aan `slechte' leningen uitstaan. Een vijfde deel daarvan staat op rekening van Mitsubishi Trust. De banken zeggen dat ze nu bijna klaar zijn met het afschrijven van schulden die niet of moeilijk zijn te innen. Maar de Japanse analisten hebben hun twijfels omdat de economische situatie de schuldenlast voortdurend vergroot. Daarom is fusering in de banksector de enige methode om te overleven. Zo hebben Fuji Bank en Dai-Ichi Kangyo Bank vorig jaar samen een nieuwe trustbank opgericht. Mitsubishi en Sumitomo overwegen eveneens te gaan samenwerken. Dat zal tot gevolg hebben dat er over een paar jaar twee of drie bankgroepen over zullen zijn in Japan.

The Nikkei Weekly is verkrijgbaar in de kiosk.

www.nni.nikkei.co.jp