Telers regelen beter personeel

Aspergetelers zijn steeds beter voorbereid op de oogstpiek. Ze vinden de laatste jaren meer werknemers in hun kennissenkring, bij familie en uitzendbureaus.

Ze maken vooral meer gebruik van `Duitse Polen'. Aan de andere kant hebben veel telers hun bedrijf naar Duitsland verhuisd, omdat ze daar makkelijker aan tijdelijke arbeidskrachten kunnen komen. De telers bellen nauwelijks nog wanhopig naar de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), wat vijf jaar geleden wel massaal gebeurde toen het arbeidsbureau geen werkvergunning gaf aan Polen. Toen kwamen de Limburgse aspergetelers tijdelijk vier- tot vijfhonderd werknemers te kort. ,,De aspergetelers zijn zich ervan bewust geworden dat ze zelf voldoende personeel moeten regelen,'' zegt W. van den Beucken, voorzitter van de tuinbouw vakorganisatie binnen de LLTB. ,,We zien nu meer tijdelijke werknemers uit Spanje, Ierland en Portugal. Uitzendbureaus zijn actiever geworden en bovendien zijn er grote aantallen Sudeten-Polen met een Duits paspoort, die als Europeanen rechtmatig in Nederland mogen werken.'' Sinds vorig jaar mogen ook asielzoekers bij de oogst te helpen. Hun animo is echter gering, omdat ze de inkomsten grotendeels aan de Staat moeten afdragen. (ANP)