Super Six compleet met Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland heeft zich bij het WK cricket als laatste ploeg geplaatst voor de Super Six. De Kiwi's wonnen gisteren in Edinburgh met zes wickets van het puntloze Schotland. Aangezien Nieuw Zeeland het Schotse totaal van 121 runs passeerde – 123 voor 4 in 17,5 overs – eindigde het in de poule op rungemiddelde boven de West-Indies. Australië, India, Pakistan, Zimbabwe en Zuid-Afrika zijn de andere landen bij de laatste zes. Titelhouder Sri Lanka werd in de voorronde uitgeschakeld, evenals gastland Engeland.

De geplaatste ploegen nemen de onderlinge resultaten mee naar de volgende ronde. Dat betekent dat Pakistan en Zimbabwe vier punten hebben, Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland twee, Australië en India nul. Alle ploegen moeten nog drie wedstrijden spelen voordat de eindstand kan worden opgemaakt. Daarna treffen de nummers één en vier en de nummers twee en drie elkaar in de kruisfinales. De WK-finale is op 20 juni op Lord's in Londen. De Super Six begint komende vrijdag met de wedstrijd tussen Australië en India.

Het duel tussen India en Pakistan wordt een beladen ontmoeting vanwege de recente spanningen rondom de deelstaat Kashmir. Indiase fans scandeerden vorige week na de winst op Engeland anti-Pakistaanse leuzen. De organisatie van het WK zal extra veiligheidsmaatregelen nemen voor de wedstrijd tussen de Aziatische rivalen op 8 juni in Manchester.

Koploper Pakistan, bij de Engelse bookmakers favoriet voor de wereldtitel, werd gisteren in de laatste poulewedstrijd verslagen door Bangladesh. Hoewel het resultaat geen invloed had op het verdere verloop van het toernooi, was volgens experts sprake van de grootste verrassing van het WK. Bangladesh, dat twee jaar geleden bij het kwalificatietoernooi in Maleisië net voor Nederland eindigde, debuteert op het hoogste niveau.

Bangladesh kwam aan bat tot een indrukwekkende 223 voor 9. Pakistan wist daarna in 44 overs niet verder te komen dan 161. Honderden supporters vierden na afloop de eerste zege uit de historie op het land waarvan men zich na een bloedige oorlog in 1971 afscheidde. Aanvoerder Aminul Islam sprak van een historische dag.