Stepasjin heeft na veel touwtrekken regering rond

Na weken van politiek getouwtrek heeft Rusland weer een voltallige regering, ditmaal zonder communisten. Rond de benoeming van de ,,eerste vice-premier'' voor financieel-economische zaken toonden 's lands rivaliserende elites zich van hun agressiefste kant, en wel zo doelmatig dat het blad Kommersant concludeerde: ,,Jeltsin is geen president; Stepasjin geen premier''.

Sergej Stepasjin, politieman met de rang van generaal, was op 19 mei naar voren geschoven als vervanger van premier Primakov, die volgens Jeltsin gezorgd had voor ,,een Brezjnev-achtige stagnatie''. Maar tot twee maal slaagde Stepasjin er niet in zijn favoriet voor financieel-economische zaken benoemd te krijgen. Zijn aanvankelijk keus Aleksandr Zjoekov, voorzitter van het begrotingscomité van de Doema, stuitte op een veto van het Kremlin. Het alternatief, de in het Westen gewaardeerde minister van Financiën Michail Zadornov, kon de goedkeuring van Jeltsin wel wegdragen: hij werd ,,eerste vice-premier'' naast de vroegere minister van Spoorwegen, Nikolaj Aksionenko, die volgens de Russische media aan het kabinet is toegevoegd (ook als ,,eerste vice-premier'') om de belangen van de familie Jeltsin en die van hun tycoon-annex-huisvriend Boris Berezovski veilig te stellen.

Naar verluidt konden Jeltsins dochter Tatjana en de invloedrijke financier Berezovski echter niet leven met Zadornov, omdat hij te zeer de man zou zijn van een andere tycoon, directeur Anatoli Tsjoebais van de samenwerkende energiebedrijven. Vrijdag, drie etmalen na zijn benoeming, kreeg Zadornov alweer de bons van de president. Sinds gisteren is er dan een definitieve ,,eerste vice-premier''', Viktor Christenko, een 41-jarige hervormer.

De liberale Zadornov blijft aan als speciale onderhandelaar met het IMF en andere kredietverschaffers, maar de vraag is of hij nog even geloofwaardig wordt geacht nu zijn macht gekortwiekt is. Met een zucht van verlichting kondigde premier Stepasjin aan: ,,Er zullen geen onverwachte ontslagen meer vallen.'' Kremlin-woordvoerder Dmitri Jakoeskin voegde daar aan toe: ,,De president vindt dat hij een hervormingsgezinde regering heeft samengesteld die zonder vertraging aan het werk kan.''

Investeerders als Tom Adshead van effectenkantoor Trojka Dialog blijven cynisch: ,,Het gaat niet om de personen, die zijn okee. De vraag is in hoeverre zij beïnvloed zullen worden door de wil van de presidentiële familie.'' Commentator Jevgeni Kiseljov van het politieke praatprogramma Itogi: ,,Niet eerder heeft de kring rond de president zo cynisch `eigen mensen' in de regering geduwd.'' Hij vroeg zich af of Jeltsin nog wel in staat is zelfstandig besluiten te nemen.