Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de Van Mesdag-kliniek waar veroordeelden niet de therapie krijgen waartoe de rechter opdracht heeft gegeven. Verder blijkt de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) soms met tolken te werken die onvoldoende zijn opgeleid. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Servische soldaten hebben zich op grote schaal schuldig gemaakt aan verkrachtingen in Kosovo. Een gesprek met traumadeskundige Dominique Serrano Fitamant die in opdracht van de VN het verhaal optekende van 35 misbruikte vrouwen. Verder de kabinetscrisis en het Bijlmerdebat. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Aandacht voor de situatie in Suriname en de positie van president Wijdenbosch, een reportage uit Zuid-Afrika met de vraag of het ANC wel een democratische beweging kan worden genoemd en een analyse over de deplorabele koers van de euro. Ned.3, 22.33-23.03u.

Eindrapport Bijlmerenquête. Verslag van het Kamerdebat in de Tweede Kamer en het Kabinet over het eindrapport van de Parlementaire Enquêtecommissie over de Bijlmerramp. Morgen, Ned.3, 10.15-18.00u.

DOCUMENTAIRES

Dossier dinsdag. BBC-documentaire over het verband tussen het gebruik van gsm-telefoons en hersentumoren. Aan de hand van stralingsonderzoek van een aantal mobiele telefoons tracht men een antwoord te vinden op de vraag hoe gevaarlijk een mobiele telefoon eigenlijk is. Net5, 21.25-22.25u.

Histories: Mannen maken beelden. Eind jaren zestig werd meestervervalser Elmyr de Hory (1905-1976) ontmaskerd als de meester achter een Frans netwerk van handel in vervalste schilderijen. Hij heeft meer dan duizend vervalsingen op zijn naam staan waaronder Matisses en Picasso's. Canvas, 21.30-22.15u.

37°. Veel consumenten zijn bereid om biologische landbouwproducten te kopen, maar de meesten vinden deze producten nog te duur. Michaela en Christa zijn twee boerinnen die met puur ecologische landbouw het hoofd boven water proberen te houden, wat bepaald geen gemakkelijke opgave is. ZDF, 22.15-22.45u.

PRAATPROGRAMMA

Grensverleggers. Ontmoeting met wetenschapper, schrijver en kunstverzamelaar Jacob Vredenbregt die in 1946 als militair naar Indonesië vertrok en daar bleef. Ned.1, 22.31-23.01u.

Simek adverteert. Eerste aflevering van een serie gesprekken waarin Martin Simek praat met onbekende Nederlanders over hun ambities, talenten, visies en levensverhalen. Ned.3, 23.25-0.15u.

KUNST

Hardtalk. Gesprek met de 68-jarige Britse regisseur en toneelschrijver Harold Pinter wiens stukken overal ter wereld worden gespeeld. Hij praat over wat hem bezighoudt, waaronder de crisis in Kosovo. BBC World, 21.30-21.00u.

TV-FILM

Toen Tom hoorde dat hij dood was. Absurdistische tv-film waarin een bejaarde man na een overwintering in Spanje terugkomt en hoort dat hij als overleden staat geregistreerd. De autoriteiten zijn zo overtuigd van hun feilloze computers dat de man hen niet kan overtuigen dat hij nog springlevend is. Langzaamaan raakt hij alles kwijt. Met o.a. Ed Bauer en Georg van Houts. Ned.1, 21.31-22.27u.

FILM

Das Boot (3) (Wolfgang Petersen, 1981, West-Duitsland). Zesdelige tv-versie van peperdure verfilming van Lothar-Günther Buchheims autobiografische bestseller (1973). Het verslag van het claustrofobische bestaan in een U-Boot anno 1941 werd goeddeels gezuiverd van nazistische elementen. Met Jürgen Prochnow. SBS6, 20.30-21.25u., onderbroken door reclame.

City Heat (Richard Benjamin, 1984, VS). De zelfspot waarmee Burt Reynolds en Clint Eastwood – voor het eerst samen – hun imago's exploiteren vormt belangrijkste troef van nogal geforceerde parodie op de film noir. Achter scenarist Sam O. Brown gaat Blake Edwards schuil, die als regisseur voortijdig werd ontslagen. Veronica, 20.35-22.20u., met reclame.

. The Untouchables (Brian de Palma, 1987, VS). De Palma herformuleert de geschiedenis van Elliot Ness (Kevin Costner) en zijn strijd tegen Al Capone (Robert de Niro) in een verhaal over onkreukbaarheid die zelden wordt ingegeven door morele overtuiging. Ook met Sean Connery, Charles Martin Smith, Andy Garcia. Veronica, 22.20-0.25u., onderbroken door reclame.

. Naked (Mike Leigh, 1993, Engeland). Verpletterend fresco van de onverschilligheid, de ambivalentie, de gewelddadigheid en de gevoelsarmoede in het Londen van de jaren negentig. Regisseur Leigh laat zijn neurotische, zichzelf ontvluchtende held Johnny (de formidabele David Thewlis temidden van een ijzersterk ensemble) dolen door een hel zonder idealen, idolen of ideologie, bepaald door materialisme en lichamelijkheid. Zie Film-vooraf. Canvas, 22.45-0.55u.

André und Ursula (Werner Jacobs, 1955, West-Duitsland). Duitse valt na de oorlog voor doodgewaande Franse soldaat. Melodrama met Elisabeth Müller. ARD, 0.45-2.05u., zwart-wit.

Les Patriotes (Eric Rochant, 1994, Frankrijk). Spionagethriller over de Mossad, de Israelische geheime dienst, voltrekt zich in Tel Aviv, Parijs en Washington. Yvan Attal speelt als een Franse Al Pacino een geheim agent die een weinig opwindend schaduwleven leidt. En de toeschouwer vraagt zich af waarom hij in dienst is getreden. ZDF, 1.15-3.00u., nagesynchroniseerd.

Around the World under the Sea (Andrew Morton, 1966, VS). Onderwateravontuur. Wetenschappelijke onderzeeër is bemand met vijf mannen en één vrouw (Shirley Eaton). Morgen, BBC2, 11.30-13.20u.

Mara of the Wilderness (Frank McDonald, 1966, VS). Tarzan-variant. Adam West stuit op in wildernis opgegroeide Lori Saunders. Morgen, SBS6, 14.35-16.15u., onderbroken door reclame.