ROYAL WEDDING: KOMKOMMERSALADE

Het zit het Britse koningshuis niet mee. De jongste zoon, Edward, leek de dans van kritiek te ontspringen, maar nu boycot het personeel van de koninklijke verblijven in Buckingham, Windsor, Sandringham en Balmoral zijn huwelijk met Sophie Rhys-Jones op 19 juni.

De medewerkers zijn niet vergeten dat zij in januari moesten meedoen aan een feest van Edward waar Schotse volksdansen werden onderwezen tegen verplichte betaling van 20 pond. Dat is veel voor de doorsnee lakei. Voor de bruiloft van Edward werd, als gebruikelijk, met de hoed rondgegaan in de verwachting dat de duizend personeelsleden zo'n 5000 pond zouden bijeenbrengen, goed voor een mooi servies. Maar de oogst bedroeg slechts 200 pond, de tegenwaarde van een paar eierdopjes. Een traditie gebroken, maar de onpopulaire prins Edward breekt ook zelf met het verleden. Op zijn huwelijk ontbreken lam, kreeft en aardbeien. In plaats daarvan krijgen de gasten een buffet met Coulibiac (zalmfilet met rijst, champignons en spinazie in deeg), boeuf Stroganoff, salades, nieuwe aardappelen en frambozen voorgeschoteld.

In deze voor de prins financieel benarde tijden stel ik een komkommersalade voor. Was de komkommer en halveer hem in de lengte. Verwijder de zaadjes met een theelepel. Snijd de halve komkommers in kleine blokjes. Snijd de bleekselderij in smalle boogjes of de appel in blokjes. Meng de groenten in een kom met zout, peper, olie, azijn en 1 lepel dille. Zet de salade afgedekt weg tot gebruik. Doe de zure room in een kom en roer er mierikswortel en dille door. Leg de veldsla op een schaal. Schep de komkommersalade hierop. Garneren met plakjes of tot bloemetjes gesneden radijs. De roomsaus vlak voor het serveren door de salade scheppen of apart opdienen.