Prins Charles is bang voor biotechnologie

Premier Tony Blair had nog zo gewaarschuwd tegen de mediahysterie over genetisch gemanipuleerd voedsel. Vorige week zei hij dat de Britse kranten de voordelen van de nieuwe technologie doodzwijgen en ieder snippertje nieuws dat wijst op mogelijke gevaren groot op de voorpagina melden.

Een rapport van een regeringscommissie over de voordelen van biotechnologie en de angst van de Lords om achterstand op te lopen tegenover de VS, kreeg vrijwel geen aandacht in de pers. Daarentegen schreeuwt de Daily Mail vandaag de angst van prins Charles voor genetisch gemanipuleerd eten van zijn voorpagina.

Charles, die zelf een landbouwbedrijf bezit waar `biologisch' wordt geteeld, heeft al eerder zijn twijfels geuit over biotechnologie. Op zijn eigen Internetwebsite publiceerde hij een artikel waarin hij stelde dat genetische manipulatie iets heel anders is dan traditionele plantenveredeling, ook al willen wetenschappers ons graag iets anders doen geloven. ,,Het vermengen van genetisch materiaal van soorten die in de natuur niet kunnen samengaan, brengt ons op een terrein dat we aan God zouden moeten overlaten'', aldus de prins.

In het artikel in de Daily Mail stelt Charles tien vragen over biotechnologie. Het argument van de bio-industrie dat de wereldbevolking in de toekomst alleen met behulp van de nieuwe technologie gevoed kan worden, noemt hij ,,emotionele chantage''. Wat zou er gebeuren als de miljarden die in biotechnologie worden gestoken zouden zijn gebruikt voor verbetering van traditionele landbouwmethodes, vraagt Charles zich af. ,,In wat voor soort wereld willen we leven'', vraagt de kroonprins. ,,Staan we toe dat het Leven zelf wordt geïndustrialiseerd?

Volgens Downing Street moet Charles' artikel worden gezien in het licht van het publieke debat over dit ,,gecompliceerde onderwerp''. De geruststellende mededeling van de regeringswoordvoerder over de zorgvuldigheid in de besluitvorming en de veiligheid van ,,genetisch gemanipuleerd voedsel dat in dit land te koop is'', heeft de kranten niet gehaald.