Oppositie groeit in Suriname

Het is vrijwel zeker dat het Surinaamse parlement vandaag in meerderheid een motie zal aannemen waarin wordt gevraagd om het onmiddellijke aftreden van president Jules Wijdenbosch.

Dat melden Surinaamse media nadat gisteren de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD), een van de vijf coalitiepartijen, een brief had gestuurd aan Wijdenbosch waarin de president wordt gevraagd gehoor te geven aan de roep van het volk en af te treden.

Dit betekent dat de oppositie vandaag over ten minste 27 van de 51 stemmen beschikt om haar motie van wantrouwen tegen Wijdenbosch aangenomen te krijgen.

Het betekent tevens het einde van de Wijdenbosch-coalitie, die van 26 naar 23 zetels terugvalt, een minderheid in het parlement. Het is daarom onwaarschijnlijk dat een andere motie, die van de Nationale Democratische Partij (NDP), waarin de president wordt gevraagd om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, vandaag zal worden aangenomen. De motie van de NDP gaat minder ver dan die van de oppositie.

De oproep van de Basispartij aan Wijdenbosch om af te treden is niet gespeend van dramatiek. Een van de ondertekenaars van de brief, Indradevi Marijke Djwalapersad, is voorzitter van de Nationale Assemblée, het Surinaamse parlement. Zij is in het verleden scherp bekritiseerd door de oppositie over de coalitiegezinde wijze waarop ze de vergaderingen in de Assemblée leidde.

Het is nog onduidelijk wat er zal gebeuren als de motie van de oppositie vandaag wordt aangenomen. Wijdenbosch houdt vol, ook na raadpleging van rechtsgeleerden, dat afzetting van zijn persoon onconstitutioneel zou zijn.

Ondernemers in Paramaribo hebben hun winkels dichtgetimmerd en hun etalages afgeschermd met hekwerken. Ze zijn bevreesd dat het tot ongeregeldheden komt als Wijdenbosch de komende dagen blijft weigeren af te treden.

Pikant detail gisteren was de oproep op Radio ABC en Radio Apintie van John Wijdenbosch, de broer van Jules Wijdenbosch en voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), dat de president de eer aan zichzelf moet houden en moet aftreden. Volgens broer John moet hij dat ook doen in het belang van de familie Wijdenbosch.

Naar schatting 40.000 Surinamers gingen gisteren de straat op om het vertrek van Wijdenbosch te eisen. De demonstratie was indrukwekkend groot en verliep ordelijk. De leiding heeft de menigte op het hart gedrukt dinsdag niet in de buurt te komen van de Assemblée, opdat de parlementariërs in alle rust de moties tegen Wijdenbosch kunnen behandelen.