Océ koopt distributie van failliet Calcomp in Japan

Océ (copiers, printers) neemt een belang van 85 procent in het Japanse NS CalComp. Dat bedrijf, tot voor kort producent van zogeheten plotters (tekenapparaten) ging begin dit jaar failliet. Océ koopt het distributieapparaat van CalComp dat voortaan Océ Japan Corporation zal heten.

Met de aankoop van CalComp krijgt Océ een voet tussen de deur op de Japanse markt. Het marktaandeel van Océ in Japan was bijna nihil. Océ verkocht via een Japanse distributeur enige apparaten voor afdrukken op zeer groot formaat en enkele systemen met een zeer hoog volume.

Maar het bedrijfsonderdeel kantoorsystemen heeft in Japan geen serieuze positie. Volgens een woordvoerder mag de overname niet beschouwd worden als een eerste stap op weg naar een sterke positie in dit marktsegment. CalComp zal op de Japanse markt onder meer plotters van Canon blijven verkopen, apparaten die ook Océ in Europa verkoopt.

Océ heeft een omzet van 6 miljard gulden. CalComp behaalde in 1998 met 153 werknemers een omzet van 100 miljoen gulden.