Öcalan roept PKK op wapens neer te leggen

De Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan heeft gisteren, op de eerste dag van zijn proces op het gevangeniseiland Imrali, zijn Koerdische Arbeiderspartij (PKK) opgeroepen om de wapens neer te leggen. ,,Ik doe een oproep om de gewapende strijd te beëindigen'', aldus Öcalan nadat de aanklacht was voorgelezen. ,,De PKK moet zich niet langer verzetten tegen de democratische Turkse staat.''

Vanuit zijn glazen kooi richtte Öcalan zich tot zijn aanhangers. ,,Houdt op met sterven voor mij'', riep hij uit. ,,Ik ben bereid om mijn leven te beëindigen als dat de belangen van de democratische staat dient. Als de regering mij een kans geeft, zou ik (..) binnen drie maanden de leden van de PKK uit de bergen laten komen.''

De leider van de PKK las gedeelten voor uit zijn 81 pagina's tellende verdediging, die hij `Verdediging voor een Democratische Oplossing' heeft genoemd. ,,Ik beschouw de methoden die de PKK gebruikt, als fout. Ik erken geheel mijn verantwoordelijkheid met betrekking tot alle daden die me in de aanklacht worden verweten; het tegenovergestelde zou zinloos zijn.''

Een woordvoerster van de politieke vleugel van de PKK in Brussel wilde niet reageren op deze uitspraken van de leider, die volgens Turkse aanwezigen in de rechtszaal zelfs zijn eigen advocaten verraste. ,,De PKK vindt het nog te vroeg om commentaar te leveren'', aldus de woordvoerster. Het aanbod van Öcalan ging overigens direct gepaard met een dreigement. ,,Wat gebeurt er als ik sterf? De organisatie (PKK red.) stuurt dan duizenden strijders op pad en honderdduizenden mensen zullen dan om het leven komen.''

In de rechtszaal op Imrali zijn naast familieleden van Öcalan ook verwanten van de slachtoffers van het Turkse leger in de strijd met de PKK aanwezig. Beide groepen hebben een eigen ingang, buffet en toiletten om te voorkomen dat ze elkaar tegen het lijf lopen. De rechters moesten gisteren de verwanten van de Turkse slachtoffers tot de orde roepen. ,,Jij hebt geen eer, jij hebt niet het recht om je verontschuldigingen aan te bieden'', riep een van de Turkse moeders toen Öcalan zei dat hij met de slachtoffers van de PKK meevoelde. Ook buiten de rechtszaal liepen de emoties hoog op. Daar vroegen Turkse moeders aandacht voor hun nooit ophoudende verdriet. ,,Ik gooi mezelf van de kade als hij niet wordt geëxecuteerd'', zei een van hen.

Volgens bronnen in Diyarbakir, waar bij de laatste verkiezingen een kandidaat van de pro-Koerdische HADEP tot burgemeester werd gekozen, was het daar doodstil in de straten en keek iedereen naar de televisie. ,,Apo (Öcalan) was erg gematigd. Iedereen wil een einde aan het bloedvergieten en dat is de boodschap die hij gaf'', aldus een inwoner. Ook in de overwegend Koerdische wijk Gazi in Istanbul, waar na de arrestatie van Öcalan in februari ongeregeldheden plaatshadden, was het gisteren uiterst kalm. De wijk was niet afgesloten, zoals in februari, maar er was wel meer politie dan normaal.