Nigeria zet contracten in de ijskast

De nieuwe Nigeriaanse president Obasanjo heeft de opschorting gelast van alle contracten die het vorige bewind sinds 1 januari dit jaar heeft beklonken. Dat maakte de presidentiële woordvoerder gisteren bekend.

Shell-Nigeria sloot in die periode verscheidene contracten en wacht nu op nadere informatie.

Obasanjo werd afgelopen zaterdag beëdigd als eerste burgerpresident na meer dan vijftien jaar militaire dictatuur. Zijn besluit tot opschorting geldt voor overeenkomsten die zijn gesloten tussen 1 januari en 28 mei. Alleen rechterlijke besluiten zijn uitgezonderd. De opgeschorte contracten hebben een waarde van honderden miljoenen dollars. Volgens de woordvoerder van de president komt er een commissie die de contracten, licenties en benoemingen gaat beoordelen op hun `gepastheid en relevantie in het licht van de economische en politieke realiteit in het land'.

Een woordvoerder van Shell in Rotterdam sprak vanmorgen over een `lastige zaak'. ,,Wij hebben gedurende die periode zeker contracten met de Nigeriaanse overheid gesloten en theoretisch is het mogelijk dat wij door de aangekondigde maatregel worden geraakt'', aldus de zegsman. ,,Maar ons dochterbedrijf in Nigeria heeft nog geen officieel bericht ontvangen en daarom moeten we afwachten alvorens een inschatting over de eventuele gevolgen te kunnen maken.'' Shell heeft grote belangen in Nigeria en is de afgelopen jaren met enige regelmaat beschuldigd van milieuvervuiling in het land.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei vanmorgen, mede namens zijn collega van Economische Zaken, het `begrijpelijk' te vinden dat de nieuwe president van Nigeria nog eens wil kijken naar contracten die de afgelopen tijd zijn gesloten. ,,Transparantie is belangrijk'', aldus de zegsman. ,,Als er twijfel bestaat over de wijze waarop contracten tot stand zijn gekomen, bijvoorbeeld in verband met vermoedens dat er steekpenningen zijn gebruikt, is het goed om dat uit te zoeken.'' Maar volgens de woordvoerder is het te hopen dat dit snel gebeurt om bedrijven niet te lang in onzekerheid te laten over hun positie in Nigeria.

De schuldeisers van Nigeria onderzoeken momenteel hoe zij het nieuwe burgerbewind kunnen helpen met de verlichting van de buitenlandse schuldenlast die tijdens de laatste vijftien jaren van militaire dictatuur is opgelopen tot zeker 30 miljard dollar. Dat zei vice-president Jean-Louis Sabib van de Wereldbank gisteren tijdens een persconferentie in Lagos.

Hij zei dat Nigeria als 's werelds zevende olieproducent toch het op dertien na armste land van de wereld is geworden. Hij riep met name Westerse landen op de schuldenlast in het belang van de nieuwe democratie te verminderen. De nieuw gekozen president Obasanjo deed afgelopen februari al een soortgelijke oproep om de democratie een kans te geven.