Menzo moet bij Ajax duelleren met Grim

Stanley Menzo keert na een afwezigheid van vijf jaar terug bij Ajax. De 35-jarige doelman van Lierse SK tekende gisteravond een tweejarige overeenkomst bij de Amsterdamse voetbalclub. De zesvoudige international stond eerder onder contract bij PSV en Girondins Bordeaux.

Menzo is bij Ajax de beoogde opvolger van Edwin van der Sar, die vorige week een contract tekende bij Juventus. Menzo krijgt volgend seizoen concurrentie van de 33-jarige Fred Grim, sinds 1994 reservedoelman bij Ajax. Volgens een woordvoerder van de nationale bekerwinnaar krijgen beide keepers een eerlijke kans van trainer Jan Wouters.

Menzo speelde tussen 1984 en 1994 in totaal 322 officiële wedstrijden voor Ajax. Hij werd een vaste waarde onder trainer Johan Cruijff die gecharmeerd was van zijn voetballende kwaliteiten. Menzo groeide uit tot een stijlvolle, veel riskerende doelman. Hij maakte regelmatig fouten en verspeelde om die reden in 1992 zijn basisplaats in het Nederlands elftal aan Ed de Goey.

Bij Ajax moest Menzo in 1993 plaatsmaken voor Van der Sar. De toenmalige trainer Louis van Gaal had geen vertrouwen in Menzo en liet hem een jaar later naar PSV vertrekken. Bij de Eindhovense club moest hij duelleren met Ronald Waterreus, die na een blessure van Menzo definitief de voorkeur kreeg van trainer Dick Advocaat. De concurrerende keepers spraken geen woord met elkaar.

In 1996 verhuisde Menzo naar de Belgische eersteklasser Lierse SK, waar hij een basisplaats verdiende en grote populariteit afdwong bij het publiek. Hij won met de provincieclub zowel de landstitel als de nationale beker. In 1997 verhuisde hij naar Girondins Bordeaux. Bij de Franse topclub stond hij vaak onder de lat maar zat hij ook vaak op de reservebank. In 1998 keerde hij terug naar Lierse SK, waar hij werd uitgeroepen tot speler van het jaar.

De Surinamer Menzo heeft in zijn lange loopbaan veel last gehad van racistische teksten en opmerkingen. In Nederland gooiden vijandige toeschouwers regelmatig bananen naar zijn hoofd. De emotionele sportman kon deze discriminerende acties moeilijk verwerken. In België raakte Menzo slaags met tegenstanders die naar zijn huidskleur verwezen.

Bij Ajax hadden de vaste supporters altijd veel waardering voor zijn spel en zijn karakter. Bij de gala-wedstrijd voor Cruijff kreeg Menzo twee maanden geleden opvallend veel applaus. Hij werd als een verloren zoon verwelkomd in de Arena. Bij deze gelegenheid maakten de voormalige Ajacieden goede sier met technische hoogstandjes. Het publiek scandeerde tijdens het gala om de terugkeer van de oudgedienden, onder wie Menzo.

FC Den Bosch huurt komend seizoen linksback Menno Willems van Vitesse. De 22-jarige speler is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax en speelt voor Jong Oranje. Volgens de huurovereenkomst mag Vitesse elk gewenst moment een beroep doen op Willems. Het pas gepromoveerde FC Den Bosch heeft ook belangstelling voor linksbuiten Andy van der Meyde, die bij Ajax 2 speelt.

AZ heeft met Boca Juniors overeenstemming bereikt over de overgang van twee Argentijnse voetballers. Rechtshalf Caravic komt op huurbasis naar Alkmaar. Aanvaller Pablo Islas kan een contract tekenen voor vijf jaar. AZ probeert voor deze speler, die Italiaanse voorouders heeft, een dubbel paspoort te krijgen. Spelers afkomstig uit een EU-land mogen zonder restricties in een ander EU-land voetballen.