Justitie heeft geen tijd

De Amsterdamse officier van justitie heeft het persbureau IPS onlangs laten weten het gerechtelijk vooronderzoek naar de gewezen bestuursleden van het trustfonds te staken wegens ,,gebrek aan capaciteit'' bij de afdeling fraude van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. De advocaat van IPS, Remmert Sluijter, heeft de indruk dat de officier van justitie echter niets liever doet dan de zaak aanpakken. Sluijter start deze week een procedure om het openbaar ministerie alsnog tot vervolging te bewegen.

Nederland is voor zover bekend de grootste donor van het Derde Wereld-persbureau. Ontwikkelingssamenweking geeft via Novib tussen 1997 en 1999 in totaal ruim vier miljoen gulden aan IPS via de Novib, aldus een woordvoerder van het departement in Den Haag. Nederland heeft geen bemiddelingspoging ondernomen. ,,Het is een zaak tussen IPS en die bestuursleden van het trustfonds'', aldus een Novib-woordvoerder. Nederland ziet geen reden de hulp aan IPS te heroverwegen.