Internationale beurzen

LONDEN

Op de effectenbeurs van Londen viel vanochtend weinig te beleven. Bij geringe omzetten was de FTSE-index tegen het middaguur met 27,7 punten gestegen naar 6253,9.

De enige fondsen waarin druk werd gehandeld waren brouwerij Whitbread en drankenconcern Allied Domecq. Het laatste fonds won vanochtend bijna vijf procent na de aanhoudende geruchten dat het Franse drankenconcern Pernod op de kapitaalmarkt geld aan het vrijmaken is om Allied Domecq over te nemen. Whitbread is van plan de keten van pubs in Groot-Brittanië van Allied Domecq over te nemen.

FRANKFURT

In Frankfurt werd vanochtend reikhalzend uitgekeken naar de publicatie van nieuwe cijfers over onder meer de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten. Analisten hopen daaruit conclusies te kunnen trekken over het toekomstige rentebeleid van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed).

Daarop vooruitlopend was er weinig handel in Frankfurt, waar de DAX-index bij gebrek aan kopers vanochtend bijna een procent lager noteerde op 5032,42. Ook de verslechtering van de orderpositie van de Duitse industrie in de maand mei leidde tot terughoudendheid onder beleggers. Onder de dalers in Frankfurt bevonden zich een aantal belangrijke fondsen als Deutsche Telekom, chemieconcern Hoechst en detailhandelsconcern Metro.

PARIJS

De CAC-index in Parijs won een kwart procent op 4362,02 punten. Ook de beurs van Parijs was vanochtend in afwachting van nieuws uit de Verenigde Staten en een impuls van Wall Street, dat gisteren gesloten was. France Telecom en Pernod waren de meest verhandelde fondsen. Beide noteerden licht lager na een vrij forse stijging gisteren.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 296,85 punten tot 16.408,50, een stijging van 1,8 procent.

De aandelenkoersen stegen door geruchten dat de Japanse regering binnenkort weer maatregelen neemt om de economie uit het slop te halen.

Ook in Zuid-Korea gingen de koersen omhoog. De beurs van Seoul vertoonde aan het slot een stijging van 2,4 procent. In Hongkong kwam de beursindex nauwelijks van zijn plaats. In Australië won de index een half procent.