Haperende computer veroorzaakt agressie

Naast werkstress en verkeerstress is er nu een nieuw soort stress: computerstress. Een op de vier professionele gebruikers raakt regelmatig zo agressief van zijn haperende computer, dat toetsenbord, beeldscherm of stekkerdoos het moet ontgelden. Bijna driekwart van de pc-gebruikers scheldt zijn apparaat uit.

De Engelse computerfabrikant Compaq heeft 1.250 mensen ondervraagd die thuis en op het werk een computer gebruiken. De uitkomsten van het onderzoek `Rage against the machine', maken volgens Compaq duidelijk dat computerfrustratie een serieus probleem is. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat hun werk eronder lijdt. Hun computer laat het bijna dagelijks afweten, gemiddeld zijn ze een uur bezig het probleem te verhelpen, waardoor ernstige vertraging in het werk optreedt en deadlines worden gemist.

Volgens psycholoog Robert Edelmann, die het onderzoek begeleidde, is computerstress de nieuwste moderne ziekte. ,,De stress beïnvloedt werk en gezinsleven, het is erger dan de bekendere verkeersstress.'' ,,Hij probeert de gebruiker te kalmeren en de ergste woede weg te nemen'', zegt een Compaq-woordvoerder.

Pc-dokter Matthijs van Putten repareert kapotte computers. Waardoor de apparaten beschadigd zijn geraakt, weet hij lang niet altijd. ,,Maar als er een aantal toetsen uit het toetsenbord zijn verdwenen, kun je het wel raden.''