Handelaren op Damrak vrezen voor stijging rente

Op de Amsterdamse effectenbeurs groeide vanochtend de zorg over een mogelijke verhoging van de rente. Die vrees werd ingegeven door dalende koersen op de obligatiemarkt, waardoor de effectieve rente steeg. De meeste staatsleningen zakten enkele dubbeltjes, de dertigjarige lening zelfs met 1,10 gulden. Door de dalingen is de effectieve rente op de jongste staatslening inmiddels opgelopen van 3,75 procent naar 4,36 procent.

Sommige handelaren legden die stijging uit als voorbode van een algehele renteverhoging. ,,De obligatiemarkt vormt een signaal dat de lange rente aan het opkruipen is. Men verwacht een renteverhoging in Amerika'', analyseerde een van hen de situatie.

Ook de wankele koers van de euro wakkert de vrees aan voor een renteverhoging, die onaantrekkelijk is voor de aandelenmarkt omdat beleggers in een dergelijk geval eerder geneigd zijn hun kapitaal op deposito te zetten.

Bij zoveel onrust sprongen de koersen vanochtend op het Damrak alle richtingen uit. Er was sprake van een flauwe handel. Bij lage omzetten gingen de meeste fondsen een dubbeltje omhoog of juist omlaag. Kort na het middaguur overheersten de stijgers, waardoor de AEX-index een plus van 4,01 punten noteerde op 558,07.

De opvallendste stijger onder de hoofdfondsen was vanochtend Baan, dat een order van VNU heeft gekregen. De automatiseerder was 0,55 euro hoger op 11,95. Verder kon ING profiteren van een hogere waardering van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De bank/verzekeraar was vorige week gedaald na presentatie van de kwartaalcijfers, maar schoot vanochtend 1,15 euro omhoog naar 52,40 euro. De andere financiële waarden lieten een verdeeld beeld zien. ABN Amro noteerde onveranderd op 21,00 euro, Aegon dikte na de winst van gisteren 1,60 euro aan op 80,30 en Fortis won een eurostuiver op 31,25.

Hoogovens vormde vanochtend de duidelijkste illustratie van het gebrek aan richting op de beurs. Aanvankelijk vertoonde het staal- en aluminiumconcern uit IJmuiden een snelle stijging van bijna een euro, maar de winst ebde in de loop van de ochtend volledig weg. De stijging werd veroorzaakt door geruchten dat Hoogovens samenwerking zoekt met British Steel. Dit soort berichten doen overigens al jaren de ronde op het Damrak, waar in het verleden ook ettelijke keren is gespeculeerd over een volledige fusie van beide staalbedrijven. Na het middaguur waren de geruchten rond Hoogovens en British Steel alweer uitgewerkt en stond Hoogovens op een halve euro verlies op 38,40.

Bij de kleinere fondsen viel Free Record Shop op. De keten van cd-winkels publiceerde goede halfjaarcijfers en verhoogde de winstverwachting voor dit jaar. Die zaken werden door de beurs beloond. Het aandeel Free Record Shop werd vanochtend 1,10 euro duurder op 16,60 euro.