Gouden Griffel voor schrijfster Annie Makkink

De Gouden Griffel voor het mooiste boek voor kinderen tot en met 11 jaar gaat dit jaar naar Annie Makkink voor haar Helden op sokken. Annemarie van Haeringen krijgt het Gouden Penseel 1999 voor de mooiste kinderboekillustraties. Zij krijgt de prijs voor haar illustraties in het prentenboek Malmok, waarvoor Sjoerd Kuyper de tekst schreef.

Makkink (1941) is afkomstig uit het onderwijs. Ze ontwikkelde een leesmethode voor jonge kinderen (De Leesbus). Helden op sokken is haar eerste niet-educatieve boek voor kinderen. Het beschrijft de avonturen van Zus, haar tien broers en hun kat. Volgens de jury lijkt het op een oud sprookje en versterken de korte, ritmische zinnen het po√ętische karakter van het verhaal. Van Haeringen (1959) maakte diverse prentenboeken, waaronder dierenverhalen en fabels, maar krijgt nu voor het eerst een `penseel'. Haar bekroonde boek gaat over de pelikaan Malmok. De griffels en penselen zijn prijzen voor de beste boeken voor kindern tot 12 jaar en worden jaarlijks toegekend door de Stichting CPNB.