Euro onder druk

De koers van de Europese munt, de euro, is vanmorgen opnieuw verzwakt tot 1,0420 dollar. Dat is dichtbij het diepterecord van 1,0390 dollar per euro dat vlak voor het weekeinde werd bereikt.

In Duitsland nam vandaag de kritiek toe op de regering-Schröder, die de koersval van de euro wordt verweten.

De liberale krant Die Welt sprak van ,,euroverraad'' naar aanleiding van de dispensatie die de Europese ministers van Financiën, inclusief de Duitse minister Eichel en Nederlandse minister Zalm, vorige week aan Italië gaven. Dat land hoeft zijn begrotingstekort minder terug te brengen dan het begin dit jaar had beloofd. Op het besluit volgde een nieuwe koersval van de euro. Voor de start van de economische en Monetaire Unie (EMU) waren juist stringente begrotingsafspraken gemaakt om te waarborgen dat de euro hard blijft.

Op de valutamarkt werd vanmorgen uitgezien naar de reactie die president Duisenberg van de Europese Centrale Bank morgen zal geven op de verzwakking van de euro en de kwestie-Italië. De ECB verlaagde in april de rente, maar maakte stelde als voorwaarde dat de EMU-landen dan ook hun begrotingsdiscipline zouden handhaven.

ZACHTE EURO: pagina 15