Clinton wil verlenging handelsstatus China

De Amerikaanse president Bill Clinton zal naar verwachting later deze week besluiten het Congres te vragen de status van China als meest begunstigde handelsnatie met een jaar te verlengen.

Dat besluit is ingegeven door het vervliegen van de hoop om China spoedig te laten toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

De onderhandelingen over China's lidmaatschap van de WTO zijn om een aantal redenen vastgelopen. In april lukte het niet tot een akkoord te komen met de Chineze premier Zhu Rongji toen die in april op bezoek was in de VS.

Het bombardement op de Chineze ambassade in belgrado eerder deze maand en de publicatie van een rapport over Chineze spionage in de Amerikaanse atoomwapenindustrie vertraagden de handelsbesprekingen nog verder.

Maar zelfs het voorstel om de bestaande handelsrelatie van de VS met China met een jaar te verlengen zal vermoedelijk uitdraaien op een hard gevecht in het Congres, waar het beschadigen van China momenteel erg in zwang is.

Het Congres kan het voorstel verwerpen. De Amerikaanse vakbonden zijn tegen het voorstel maar het zakenleven is bereid erg hard te vechten voor aanvaarding. Waarnemers geloven dat de parlementariërs zich uiteindelijk zullen laten overtuigen door de argumenten voor het voorstel en er mee zullen instemmen.

In het later volgende debat over China's lidmaatschap van de WTO kan de kwestie mogelijk opnieuw opspelen.