Burgemeester van Schier opgestapt

Waarnemend burgemeester D.Appeldoorn (PvdA) van Schiermonnikoog (duizend inwoners) heeft met onmiddellijke ingang zijn functie op het eiland neergelegd. De Friese commissaris van de koningin, Nijpels, heeft hem gisteren op eigen verzoek ontheven van zijn waarnemersschap.

Volgens Appeldoorn (55) was de vertrouwensbasis binnen het drie man tellende college de laatste weken steeds smaller geworden. De waarnemend burgemeester verklaart dat er iets is voorgevallen, maar wil niet zeggen wat. De persoonlijke relaties tussen hem en de deeltijdwethouders zouden overigens goed zijn. Oorspronkelijk zou Appeldoorn tot het laatste kwartaal van dit jaar zijn aangebleven.

Nijpels benoemde gisteren direct een nieuwe waarnemer, M.Abma (CDA), voormalig burgemeester van de Friese gemeente Wûnseradiel. Hij is vanmorgen al naar Schiermonnikoog gegaan.

Appeldoorn liet eerder weten niet te solliciteren naar een vaste betrekking op het eiland. Hij zei zich niet de aangewezen persoon te voelen om de financiële positie van de gemeente weer op orde te brengen. Schier kampt met een structureel begrotingstekort van twee ton. Bezuinigingsmaatregelen zijn aangekondigd.

Wethouder E. Korendijk (Ons Belang) betreurt het vertrek van Appeldoorn. Zakelijke geschillen werden altijd open en eerlijk uitgesproken, zegt hij.

De eind dit jaar nieuw te benoemen burgemeester zal de vijfde worden in twee jaar. Eind 1997 verruilde burgemeester H. Boekhoven (VVD), na een reeks affaires, het eiland voor de Friese gemeente Nijefurd.

De burgemeester van deze gemeente, G. de Vries-Hommes (PvdA), vertrok naar Schiermonnikoog. Zij werd eind vorig jaar benoemd in Middelharnis. Begin dit jaar werd Appeldoorn benoemd, die nu na een half jaar zijn ontslag heeft ingediend.