Vuil in overvloed

Dat was een goede zet van de ambtenarenbonden, de staking van de reinigingsdiensten van Amsterdam en Rotterdam. Enkele dagen hoopte het huisvuil zich op langs de straten en prompt kwam er een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren.

Allerlei andere acties, zoals werkonderbrekingen bij het openbaar vervoer, hadden de afgelopen weken weinig of geen effect gehad. Maar als de vuilnisophalers niet langs komen, is de chaos in de grote steden al na enkele etmalen groot.

Dat geldt zeker voor Rotterdam, op gewone dagen toch al een van de vieze steden van Nederland. De `schone' stad staat al jaren hoog op de agenda van de bestuurders aan de Coolsingel. Uit alle opinieonderzoeken, inspraakronden en `stadsdebatten' blijkt dat de Rotterdammers zich ergeren aan het overal aanwezige zwerfvuil, hondenpoep, volgepropte vuilnisbakken en allerlei viezigheid op straat.

De Roteb doet zijn best, maar heeft moeite de vervuiling bij te benen. Twee weken geleden was de Nieuwe Binnenweg, een van de langste winkelstraten van het land, in het weekeinde van voor tot achter bezaaid met papier, blikjes en andere rommel. Winkeliers die maandagochtend hun werk begonnen, klaagden bij de Roteb en kregen te horen `dat er iets mis was gegaan'.

Dat er iets mis is met het schoonhouden van de stad, weten ook bezoekers van het museumkwartier. Wie 's zondags museum Boijmans Van Beuningen of het Nederlands Architectuur Instituut bezoekt, waadt door de rommel die fast food-eters achterlaten. De Westersingel wordt gebruikt als dumpplaats en is alleen leuk voor ratten. Op het kale Schouwburgplein heeft de wind vrij spel met patatzakken. De bermen van de 's Gravendijkwal zijn permanent zwaar vervuild. Papier is er ook in overvloed op de trottoirs van andere straten met grote aantallen snackbars en andere eetgelegenheden die meeneem-voedsel verkopen, zoals de Kruiskade, de Middellandstraat en de Hoogstraat.

De Roteb doet zijn best. 's Zaterdags na het sluiten van de winkels wordt het centrum schoongemaakt. Maar 's avonds wordt weer zoveel nieuw afval geproduceerd dat de zondagse toerist zich afvraagt hoe het mogelijk is dat Rotterdam in 2001 Culturele Hoofdstad van Europa mag zijn. Die manifestatie is nu ijkpunt voor de gemeente: in dat jaar moet het centrum en het museumkwartier `schoon en veilig' zijn, zoals een van de programma's luidt die de gemeente opstelde na het stadscongres van twee jaar geleden.

Rotterdam is niet het centrum van Parijs, waar vuilnis elke nacht wordt opgehaald en het publiek niet kauwend over straat gaat. Een winkelier belde onlangs de vijftien man sterke reinigingspolitie van de Roteb omdat hij rond zijn zaak hopen vuil aantrof. ,,Ik zie de reinigingspolitie nooit'', klaagde hij. Het antwoord was: ,,Weet u hoe groot Rotterdam is?''

    • Jan Gerritsen