Volleyballers stellen teleur bij aanvang World League

Het eerste weekeinde van de World League had voor de Nederlandse volleyballers veel slechter kunnen aflopen. Na de 3-1 nederlaag tegen Spanje van zaterdag leek ook de tweede wedstrijd verkeerd af te lopen. Nederland verloor gisteren de eerste twee sets en kwam in de derde set met 17-13 achter. De gewaagde sprongservice van Guido Görtzen en het goede Nederlandse blok zorgden voor de ommekeer. Nederland won uiteindelijk met 3-2 en kon tevreden zijn dat in dezelfde poule Brazilië en Canada de punten eveneens deelden.

Nederland miste in Maastricht vier belangrijke spelers: aanvoerder Bas van de Goor, Richard Schuil, Albert Cristina en libero Marko Klok. Hun vervangers en de overgebleven vaste krachten maakten zaterdag een slappe indruk. De nederlaag van 3-1 tegen het eveneens verzakte subtopper Spanje was terecht. Bondscoach Toon Gerbrands toonde was na afloop in het hotel zeer ontevreden over zijn spelers. ,,Dit accepteer ik niet'', sprak hij stoere taal.

Een dag later ging het aanvankelijk ook niet goed met Nederland. De ploeg van Gerbrands gaf een voorsprong van 23-18 in de eerste set nog uit handen. In de derde set veranderde het spelbeeld, mede door de vermoeidheid bij de Spanjaarden. De omwenteling had ook te maken met een omzetting bij Nederland. Jochem de Gruijter, vervanger van Klok als libero, werd uit de pass, het ontvangen van de service, gehaald. Gerbrands gaf toe dat het experiment met De Gruijter was mislukt. De bondscoach wil nu goed nadenken of hij de speler in de toekomst nog een kans zal geven. Voorlopig speelt dit probleem niet, omdat eerste keuze Klok deze week bij de selectie terugkeert.

Over een andere debutant, Martijn Dieleman, kon Gerbrands wel tevreden zijn. Het is hoogst ongebruikelijk dat een neo-international in zijn eerste interlands meteen in de basisopstelling staat. Bij Dieleman, 20 jaar en 2.02 meter lang, gebeurde dat noodgedwongen wel, omdat Richard Schuil er deze keer als vrije aanvaller nog niet bij was. Dieleman scoorde veel. Hij maakte ook fouten, maar die werden ruimschoots gecompenseerd door zijn durf en enthousiasme. ,,Martijn is het weekeinde goed doorgekomen'', constateerde Gerbrands. ,,Dat is knap, maar het was wel tegen Spanje. Nu moet hij weer naar het hok, omdat Schuil terugkeert. We gaan de komende maanden en jaren hard aan de progressie van Dieleman werken.''

Gerbrands had afgelopen weekeinde in Maastricht voor het eerst de beschikking over een pauze van tien minuten na de tweede set. Hij was bij basketbalcollega Ton Boot in de kleedkamer gaan kijken wat hij in de pauze deed. Gisteren had Gerbrands in ieder geval geen moeite de rustperiode nuttig door te komen. Nederland stond met 2-0 achter en er was veel te bespreken. Gezien de 3-2 zege had de speech van de bondscoach succes.