Talent Liefers spiegelt zich aan zijn concurrent Koers

Twee Nederlandse atletiektoppers zijn actief op de 1.500 meter. Gisteren eindigde de talentvolle Gert-Jan Liefers in Hengelo voor het eerst voor zijn rivaal Marko Koers. ,,Ik wil iedereen verslaan en niet alleen Marko.''

Nog nooit was atleet Gert-Jan Liefers in een wedstrijd voor Marko Koers geëindigd. Toen dat gisteravond op de 1.500 meter bij de Adriaan Paulen Memorial voor het eerst gebeurde, reageerde het 20-jarige looptalent uit Apeldoorn aanvankelijk laconiek. ,,Ik vind het niet speciaal. Ik wil iedereen verslaan en niet alleen Marko.'' Later dacht Liefers daar anders over. ,,Ja, het is eigenlijk wel een beetje bijzonder. Marko is toch de beste atleet van Nederland en op het moment dat hij in de olympische finale stond, was ik nog niets.''

De zege van Liefers op Koers was opvallender geweest als de Nederlanders in Hengelo als eerste en tweede over de finish waren gekomen. Bij het ingaan van het laatste rechte eind namen ze die posities wel in, maar vlak voor de streep meldden zich plotseling andere atleten vooraan. Liefers werd in het sprintgeweld derde, Koers vijfde. ,,Ik had niet verwacht dat er nog twee man van achteren zouden komen'', aldus Liefers.

Zijn tijd (3.37,81) en die van Koers (3.38,28) waren lang niet snel genoeg voor kwalificatie voor de WK van dit jaar. De Nederlandse richttijd staat op 3.35. Maar het seizoen is nog jong. Beide atleten gaan er ook vanuit dat ze Sevilla zullen halen. Toch had Koers gisteren moeite zijn teleurstelling te verbergen. ,,Loop ik hier 3.35, dan ben ik meteen van alles af.'' Hij plofte meteen na de finish op een stoel neer, de voldane Liefers bleef er bij staan. ,,Ik voel me lekker.''

Koers nam in de voorlaatste bocht de leiding, maar miste aan het slot van de race kracht en snelheid. ,,Ik kon het helaas niet afmaken.'' Maar dat paste in zijn trainingsopbouw. ,,Ik laat me niet gek maken.'' Koers moet de draad weer oppakken. Hij was bijna het gehele vorige seizoen geblesseerd. Inmiddels weet Koers wel precies wat hij wil. Hij zal zich in het vervolg volledig richten op de 1.500 en de 800 meter alleen lopen om zijn basissnelheid te vergroten.

Landgenoot Liefers heeft dezelfde favoriete discipline. ,,Ik ben een echte 1.500-meterloper'', weet de Europees jeugdkampioen van '97. ,,Ik kan lang een hoog tempo volhouden. Zelf zie ik Marko toch nog steeds als iemand voor de 800 meter.'' De vraag of Liefers dit seizoen in de buurt van de zes jaar oudere Koers kan komen of hem misschien zelfs al kan passeren. Van Liefers valt daarover geen stoere taal te verwachten. Want zijn respect voor Koers is groot. Wel zegt Liefers aan het begin van het belangrijke seizoen: ,,De tijd van het talent-zijn is voorbij. Ik wil nu een echte topper worden.''

Hij beschouwt daarbij Koers niet direct als een concurrent. ,,Ik heb meer het gevoel dat we er samen tegenaan gaan. Het zou hartstikke leuk zijn om in wedstrijden eerste en tweede te worden. En dan het liefste ik als eerste.''

Liefers zegt veel van Koers te hebben opgestoken. Vorig jaar gingen ze samen op trainingskamp naar Zuid-Afrika. Daar keek Liefers goed hoe zijn meer ervaren collega zich gedroeg. ,,Dat was heel nuttig. Ik heb er de positieve punten uitgepikt. Ik hoop dat ik ooit eens iets kan terugdoen voor Marko.'' Liefers zou best weer met Koers willen optrekken. ,,Ik train graag samen met iemand, dat is bekend.'' Daarentegen is Koers in de training een eigenheimer en verblijft hij ter voorbereiding graag langdurig in het buitenland. ,,Daar ben ik geen type voor. Ik ben meer een huismus'', aldus Liefers.

Liefers denkt niet dat Koers bewust verdere samenwerking wil vermijden. Ook de trainer van Koers, Theo Joosten, ontkent dat. ,,Marko en ik trainen graag individueel. Met andere mensen erbij zouden we ons moeten aanpassen. Ik train ook een aantal Kenianen. Dat gebeurt `s ochtends en `s avonds ga ik aan de slag met Marko, terwijl het logisch lijkt om alles samen te voegen.''

Dat de beste Nederlandse middenafstandlopers het nog altijd goed met elkaar kunnen vinden, bleek toen ze na hun 1.500 meter in Hengelo samen uitliepen. Toch zal Koers het niet leuk vinden om de adem van Liefers in zijn nek te voelen. ,,Ik heb gemakkelijk praten. Ik ben de underdog'', beseft Liefers.

    • Hans Klippus