Spartanen grijpen laatste strohalm

Jan Everse vindt Sparta te goed voor de eerste divisie. De geplaagde oefenmeester constateerde na het tweede duel in de nacompetitie dat zijn team te veel kwaliteit heeft voor de eerstedivisie. Tegen Excelsior was daar gisteren echter weinig van te merken. Sparta won op Woudenstein met 3-2 van Excelsior, dat een 2-0 voorsprong uit handen gaf. Sparta heeft in groep B nog altijd drie punten achterstand op FC Groningen, dat met 6-1 won van Helmond Sport.

Voor Sparta was geluk gisteren heel gewoon. Vier keer kwamen spelers van Excelsior geheel vrij voor Jansen, maar ze schoten de ballen steeds tegen de doelman op. De Waard was drie keer kansrijk in de tweede helft, Breetveld voor rust eenmaal. Zij gaven Sparta nog een kans op lijfsbehoud.

Excelsior zorgde voor een overrompelend begin. Binnen vier minuten hadden Breetveld en Turay de thuisclub op een 2-0 voorsprong gezet. Maar de derde aanval in de wedstrijd was ook raak. De Spartaan Krijgsman zorgde in de zesde minuut voor 2-1. Excelsior was in de eerste helft en delen van de tweede helft de betere ploeg. Maar Van der Linden en Noorlander bezorgden Sparta de zege.

Wat betreft individuele klasse had Excelsior meer te bieden. Sparta dankte de zege aan ervaring en inzet. Volgens Everse hadden zijn spelers net op tijd naar de laatste strohalm grepen. ,,Als ik de commentaren lees en hoor, zijn we de afgelopen maanden al vier keer gedegradeerd. Maar telkens krabbelen we weer overeind.''

Sparta dankte de zege ook aan onsportief gedrag. In de tweede helft schopte een speler van Excelsior de bal over de zijlijn voor een blessurebehandeling. Invaller Noorlander van Sparta gooide de bal vervolgens geheel tegen de ongeschreven wet naar een ploeggenoot. Even later viel de gelijkmaker voor Sparta. Tot na de wedstrijd waren spelers van Excelsior witheet over dit voorval. Everse: ,,Ik keur dit ook af. Maar enkele spelers uit mijn elftal zeiden dat ze doodziek werden van het tijdrekken dat Excelsior steeds deed.''

Er was geen reden voor Excelsior om een vertragingstactiek toe te passen. Hoofdtrainer Koster en zijn rechterhand Been hebben van Excelsior een onderhoudend elftal gemaakt. Sinds Excelsior satellietclub is geworden van Feyenoord, is het oud papier verdwenen op Woudestein.

Koster kon tegen Sparta vier spelers opstellen die dankzij Feyenoord de gelederen van Excelsior versterken: Turay, Van der Kruis, Kahraman en De Waard. Van der Kruis, een talentvolle centrale verdediger, en middenvelder Turay zijn door Feyenoord bij Ajax weggehaald. Ook De Waard, afkomstig van de amateurafdeling van Feyenoord, heeft talent. Hij is een lange linksbuiten, die veel kansen afdwong maar niet scoorde.

Het is onwaarschijnlijk dat De Waard voor Excelsior behouden blijft. Hij heeft voor 120.000 gulden zijn contract afgekocht en zijn zaakwaarnemer Nijman gaat nu een nieuwe werkgever voor hem zoeken. Excelsior raakt naar alle waarschijnlijkheid deze zomer tien spelers kwijt. Hertog, Heerkens en Brunswijk gaan naar RBC. Sol vertrekt naar Go Ahead. En ook Stefanovic, Meeuwsse, Michielsen, Ali Fattouchi en De Waard zullen hun heil elders proberen te vinden. Cairo werd al eerder naar Feyenoord overgeheveld.

Het is het lot van een opleidingsclub. Maar trainer Koster wanhoopt niet. Feskens (NAC), Kruijer (Telstar), Supusepa (Ajax), Pinas, Simr (beiden Feyenoord) en Van de Pol (VVGZ) moeten volgend seizoen voor aanvulling zorgen. Koster: ,,Ik krijg goede spelers terug. Excelsior is een club in beweging. Ik werk met plezier met die jonge gasten.''

De hamvraag is of Excelsior van Feyenoord wel mag promoveren. Baan heeft al eens laten doorschemeren daar niet gelukkig mee te zijn. Het zou het karakter van het opleidingsinstituut kunnen aantasten. Koster: ,,Baan heeft dat tegen mij niet gezegd. Ook in de eredivisie moet je spelers kunnen klaarstomen voor het grote werk.''

Wat betreft accommodatie en infrastructuur is Excelsior nog niet klaar voor de eredivisie. Burgemeester Opstelten van Rotterdam kon gisteren op Woudenstein ternauwernood zijn auto kwijt. De hoofdtribune moet worden verbouwd. En achter een van de doelen ontsierde gisteren een ME-busje het decor. De spelersgroep oogt beter. ,,Maar kwaliteit wint niet altijd'', zuchtte Koster.

    • Erik Oudshoorn