Slimmer met een korset

Meestal leidt de Chinese kopman Wu Bin de tafeltennissers van Ankerstars naar de overwinning. Zaterdag was echter een hoofdrol weggelegd voor de 29-jarige Jan Tammenga, normaal gesproken alleen een held in het Groningse Middelstum. Ondanks de symptomen van een hernia bezorgde Tammenga zijn ploeg een cruciaal winstpunt in de beslissingswedstrijd om het landskampioenschap tegen het Rotterdamse FVT/Visser. Met een korset om zijn gekwetste rug versloeg Tammenga international Nerman Smajic met 21-19 in de derde game. Vervolgens verbeet Tammenga de pijn in het dubbel met Wu Bin, die de beslissende partij tegen Michiel de Boer uit het vuur sleepte voor het team van coach Jan Vlieg.

Pingpongen in een korset blijkt toch dus te kunnen?

Tammenga, lachend: ,,Ik had niet gedacht dat ik met dat ding om mijn rug twee partijen zou kunnen winnen. Het was in elk geval onverantwoord om een spuit in mijn rug te laten zetten. Een tussenwervel is verschoven, waardoor de pijn uitstraalt naar mijn rechterbeen. Dat zijn de eerste tekenen van een hernia. Ik kon de afgelopen week nauwelijks trainen, daarom heb ik een korset omgedaan. Dat zorgde voor stevigheid.''

Je tegenstander Smajic klaagde dat hij zeker drie keer beter kan spelen dan jij. Dat viel dus tegen?

,,Die uitspraak van Smajic was zwaar overdreven, want ik heb vaker van hem gewonnen dan hij van mij. In de eerste game moest ik er even inkomen, want ik kon me in dat korset slechts moeizaam bewegen. Tijdens de trainingen had ik alleen rechtop gestaan om mijn rug niet te veel te belasten. In de tweede game veranderde ik van tactiek en dat maakte Smajic nerveus. Ik denk dat hij in dit soort wedstrijden nog ervaring mist. Voor mij was het wellicht de mooiste overwinning in mijn carrière, want het was de sleutelpartij in dit duel.''

Volgens Smajic ben je wel drie keer slimmer dan hij.

,,Dat klopt zeker.''

Draag je dat korset nog?

,,Ik heb dat ding onmiddellijk afgedaan, tafeltennis is voorlopig niet aan de orde.''