Sfeervolle ambiance inspireert schakers bij NK in Rotterdam

Na de afgelopen jaren in een voetbalstadion en in een kantoorgebouw te zijn ondergebracht is het NK schaken nu weer te zien op een plek waar het hoort: het podium van een theater, zoals de Russen het deden. In dit geval het theater van de Rotterdamse Gemeentebibliotheek.

Misschien kwam het door de mooie speelzaal, misschien doordat er dit jaar minder startgeld en meer prijzengeld wordt betaald, in ieder geval was de strijdlust dit weekeinde voorbeeldig en er werd een bijna ongeloofwaardig aantal partijen beslist, tien van de twaalf.

Met de kampioen van vorig jaar (en van 1995), Ivan Sokolov, gaat het niet goed. Vorige week eindigde hij bijna onderaan in een toernooi in zijn vroegere woonplaats Sarajevo en zaterdag verloor hij in de eerste ronde met wit tegen Dimitri Reinderman een lange, moeilijke en tot het eind heel spannende partij. Als hij verloren heeft maakt Sokolov altijd de indruk dat hij vastbesloten is om zich buiten aan de eerste lantaarnpaal op te hangen, maar hij herstelt zich over het algemeen snel en in goede vorm maakt hij lange series van winstpartijen. Gisteren had hij met zwart bijna Paul van der Sterren te pakken, maar die wist zich nog net te redden met een dame-offer.

De andere Bosniër Predrag Nikolic, de stille kracht, deed zijn plicht met twee goede winstpartijen tegen Van der Sterren en Cifuentes. Het was de laatste jaren steeds Jan Timman die met de Bosniërs om het kampioenschap streed, maar die is er deze keer niet bij en nu zal het van Loek van Wely en Jeroen Piket moeten komen.

Van Wely won twee keer met gedegen techniek van de jeugdspelers Erik van den Doel en Ruud Janssen en deelt de eerste plaats met Nikolic. Piket staat een half punt achter. Zaterdag won hij een mooie strategisch rechtlijnige partij van Friso Nijboer, die langzaam de adem werd afgeknepen, gisteren was een kleinvoordeel tegen de accurate verdediging van Van den Doel net niet genoeg voor winst.

Janssen, drievoudig jeugdkampioen van Nederland, is een van de twee spelers die van de schaakbond hebben gekregen wat in modern Nederlands een `wildcard' wordt genoemd. De andere is Zhaoqin Peng, een Chinese die sinds een paar jaar in Nederland woont. Een zware verantwoordelijkheid rust op haar tengere schouders. Het bondsbestuur heeft laten weten dat het de bedoeling is om voortaan ieder jaar een vrije plaats in het algemene kampioenschap aan de vrouwenkampioen te geven, en het argwanende mannenbastion zal nauwlettend volgen hoe de pionierster het doet.

Portret Pengpagina 20

    • Hans Ree