Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met oud-minister van Verkeer Maij-Weggen over de verhoren van de enquêtecommissie over de Bijlmerramp. Tevens aandacht voor de verkiezingen in Zuid-Afrika. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de verkiezingscampagne van Thabo Mbeki, de opvolger van Nelson Mandela in Zuid-Afrika. Verder de enquêtecommissie over de Bijlmerramp en de vraag of Els Borst aan het einde van de week nog minister van Volksgezondheid is. Ned.1, 20.31-21.08u.

Nova. Onder meer het begin van het proces tegen de Koerdische leider Abdullah Öcalan op het Turkse gevangeniseiland Imrali. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van een zanger die op begrafenissen popsongs ten gehore brengt, twee mannen die in Amsterdam bruggen smeren en een Turkse vrouw die na dertig jaar in Nederland haar leven in eigen handen genomen heeft. Ned.3, 19.24-19.53u.

De keuken van Kok. (Zie TV-vooraf). Ned.3, 19.53-22.00u.

Ancient voices. Acteur Christopher Lee vertelt over het oude Afrika en de vele verschillende doodsrituelen. BBC2, 21.00-21.50u.

Dokument: Wat is er gebeurd met de hel en de duivel? In deze serie gesprekken over religie de journalist en oprichter van spirituele cafés Lambert de Kwant, hoofleraar cultuur- en godsdienstpsychologie Jacques Janssen, winti-gelovige Elly Kenwill en de 21-jarige tot het geloof bekeerde Patrick Worm. Ned.1, 22.58-23.43u.

AMUSEMENT

De eeuw van de clip. Met het einde van een millennium in zicht, blikt BNN de hele avond terug op de ontwikkeling van de videoclip en wordt door BNN-kijkers de clip van de eeuw gekozen. Ned.2, 20.15-22.57u.

Big brother. Kennismaking met dit programma, dat vanaf 17 september regelmatig zal worden uitgezonden, waarin mensen bereid zijn 100 dagen met volslagen onbekenden ,,in een vrijwillig isolement door te brengen''. De winnaar krijgt 250.000 gulden. Een kijkje waar het over twee maanden allemaal moet gebeuren. Veronica, 21.05-22.10u.

MUZIEK

Catatonia. Concert van deze in Engeland populaire band uit Wales. Maar met de bekendheid in het buitenland wil het nog niet lukken. BBC2, 19.00-19.45u.

KUNST

Het uur van de wolf. Een kijkje achter de schermen van de operaproductie De Ring Cyclus van Richard Wagner met een hoofdrol voor de technici en toneelknechten. Ned.3, 23.26-00.22u.

FILM

Almost an Angel (John Cornell, 1990, VS). Vermeende charme van Australiër Paul Hogan bepaalt toon van door hemzelf geschreven, pseudo-filosofische komedie over inbreker die zich als beschermengel gaat gedragen. Gastrol van Charlton Heston als God. BBC1, 19.30-21.00u.

Martin's Day (Alan Gibson, 1984, Canada). Middelmatig drama over groeiende verstandhouding tussen ontsnapte crimineel en het jochie dat hij ontvoerde. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

It Takes Two (Andy Tenant, 1995, VS). Formule-draak met de niet-identieke tweelingzusjes The Olsen Twins, bekend uit de tv-serie Full House. Streetwise weeskind en dochter van ongelukkige weduwnaar wisselen van rol en koppelen en passant Kirstie Alley en Steve Guttenberg. RTL4, 21.00-22.50u., met reclame.

Elle boit pas, elle fume pas, elle drague pas, mais elle cause (Michel Audiard, 1970, Frankrijk). Frans blijspel met Annie Girardot als werkster temidden van personen die stuk voor stuk een dubbelleven leiden. TV5, 22.15-23.35u. en morgen, 10.15-11.35u. & 14.15-15.35u.

Les patriotes (Eric Rochant, 1994, Frankrijk). Spionagethriller over de Mossad, de Israelische geheime dienst, voltrekt zich in Tel Aviv, Parijs en Washington. Yvan Attal speelt als een Franse Al Pacino een geheim agent die een weinig opwindend schaduwleven leidt. En de toeschouwer vraagt zich af waarom hij in dienst is getreden. ZDF, 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

North by Northwest (Alfred Hitchcock, 1959, VS). Hitchcockklassieker is een ironische thriller met Cary Grant als een reclameman die abusievelijk voor een te vermoorden spion wordt gehouden. Dit is de film waarin Grant wordt achtervolgd door een vliegtuigje. Ook met Eva Marie Saint, James Mason. BBC2, 23.00-1.30u.

Die Tödliche Maria (Tom Tykwer, 1994, Duitsland). Tykwers naar eigen zeggen `abstract-realistische' speelfilmdebuut is een even doorwrocht als ploeterend en klinisch portret van bewustwording en opstand van een huisvrouw (Nina Petri) die gecommandeerd wordt door ziekelijke vader en tv-kijkende echtgenoot. ZDF, 0.15-2.00u.

Professione: Reporter (Michelangelo Antonioni, 1975, Italië). Ogenschijnlijk rechtlijnig vertelde, fascinerende klassieker van Antonioni èn Jack Nicholson. Over de lotgevallen van een man die zijn leeggelopen bestaan wilde ruilen voor de identiteit van een gestorvene, maar gedoemd was zichzelf te blijven. Ook met Maria Schneider. ARD, 0.50-2.50u., nagesynchroniseerd.

Die ganz grossen Torheiten (Carl Froelich, 1937, Duitsland). Melodrama beschrijft de gecompliceerde liefde tussen theaterschoolleerlinge Paula Wessely en haar docent Rudolf Forster. ZDF, 2.00-3.30u., zwart-wit.

Memed My Hawk (Peter Ustinov, 1984, Engeland). Wankelmoedige tragikomedie over opstand van boer in het Turkije van 1923 tegen lokale tiran, gespeeld door Ustinov zelf. Morgen, ARD, 10.15-12.00u., nagesynchroniseerd.

Chasing Dreams (Sean Roche, 1982, VS). Vroege bijrol van Kevin Costner in melodrama over boerenzoon die zich ontpopt tot honkballer. Morgen, SBS6, 12.35-14.20u.,onderbroken door reclame.