Seksueel delict: directeur in arrest

Directeur en voorganger Gerard B. van het evangelische afkickcentrum De Schakel in Beekbergen is vorige week aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen.

Twee inmiddels volwassen mannen hebben in Rijswijk en Apeldoorn aangifte gedaan van verkrachting door B., die nog in voorlopige hechtenis wordt gehouden. Zij waren toen ongeveer tien jaar oud, aldus A.J.H. Damminga, de raadsman van een van hen. Ook zeggen zij door een groep mannen te zijn misbruikt. Ook twee broers van G. zijn volgens Damminga aangehouden. Een van hen werkte in de keuken van De Schakel. De ander is volgens de raadsman voorganger bij de evangelische gemeente in Den Haag.

Justitie in Den Haag heeft een onderzoek ingesteld, omdat een van de aangiften in Rijswijk werd gedaan. Volgens de Haagse persofficier S. Horstink heeft de zaak ,,niets'' met De Schakel zelf te maken. Damminga vermoedt dat meer aangiften kunnen volgen: ,,Dit lijkt het topje van de ijsberg''.

Ten tijde van het vermeende misbruik, ongeveer 11 jaar geleden, was de oud-politieman Gerard B. voorganger van de Pinkstergemeente Philadelphia in Apeldoorn. De familie van een van de slachtoffers maakte daarvan destijds ook deel uit. Volgens Damminga heeft de Pinkstergemeente evenwel niets van doen met de feiten waarvan B. nu wordt beschuldigd. Hij is later uit de Pinkstergemeente gestapt om een eigen evangelische gemeente, genaamd `De Rots' te beginnen.

In de Schakel werd vanmorgen met ongeloof op de arrestatie van de directeur gereageerd. Het bestuur weigert commentaar, volgens een bewoner betreft het ,,valse beschuldigingen'' uit de omgeving van de ex-vrouw en dochter van B.