Personeel van Unilever mag zelf deel van CAO invullen

Werknemers van levensmiddelen-concern Unilever in Nederland krijgen vanaf 2001 de kans om hun CAO voor een gedeelte zelf in te vullen. Over deze `a la carte CAO', die voor 4200 werknemers geldt, is zaterdagmorgen overeenstemming bereikt tussen vakbonden en Unilever.

Unilever is het eerste grote Nederlandse industrie-concern dat een CAO met vrije keuze invoert. Werknemers kunnen hierdoor de komende twee jaar in ruil voor loon zelf bepalen hoeveel vrije dagen ze willen, hoe lang de werkweek duurt en of overuren worden gecompenseerd met tijd of geld. ,,We moeten de inhoud van de keuzemogelijkheden en de ruilvoet nog vaststellen. Ook moeten de grenzen van de regelingen nog worden vastgesteld'', aldus een Unilever-woordvoerder. ,,Het gaat er dan bijvoorbeeld om hoeveel extra uren een iets grotere lease-auto of kinderopvang kosten.''

,,Het is een beweging die past in de individualisering van de arbeidsvoorwaarden van werknemers'', stelt onderhandelaar H. van der Windt van FNV Bondgenoten. Volgens de FNV-onderhandelaar is wel afgesproken dat de vrije invulling maximaal vijf vrije dagen per jaar beslaat. ,,We gaan nu eerst een peiling houden onder de werknemers. Daaruit kunnen we dan afleiden wat zij het liefste voor loon of tijd zouden willen ruilen. Een grotere lease-auto, een kortere werkweek, een hogere pensioenregeling, noem maar op.''

Naast het eerste grote industrie-bedrijf in Nederland dat een a la carte CAO invoert, is de nieuwe CAO van Unilever ook trendsetter op het gebied van scholing. Alle werknemers krijgen een persoonlijk scholingsplan waarna het personeel tijdens werktijd cursussen kan gaan volgen.

De nieuwe CAO geldt voor het eerst ook voor werknemers van Unilever-dochter Unox en het hogere middenkader. Unox-werknemers vielen tot nu toe onder de vleeswaren-CAO en het hogere middenkader had een eigen CAO. De meeste Unilever-werknemers krijgen tot 1 maart 2001 gefaseerd 5,25 procent loonsverhoging. Verder neemt de Rotterdamse multinational de verzekering voor het WAO-gat van de werknemers volledig voor haar rekening.