Pantani legt basis voor titelprolongatie Giro

Marco Pantani heeft afgelopen weekeinde een voorschot genomen op zijn tweede achtereenvolgende eindzege in de Ronde van Italië. De kopman van Mercatone Uno heroverde zaterdag de roze leiderstrui op de Fransman Jalabert. Gisteren won Pantani de vijftiende etappe in de Giro. Met zeven koersdagen op het programma heeft hij bijna twee minuten voorsprong op zijn jonge landgenoot Savodelli, die zaterdag de dagprijs won.

Pantani behaalde gisteren een indrukwekkende zege in de Alpen. Hij kreeg acht kilometer voor de finish een defect aan zijn fiets en werd op achterstand gereden door zijn concurrenten Savoldelli, Jalabert en Gotti. Bij zijn achtervolging toonde Pantani zijn grote vorm. Hij passeerde hen alsof zij stil stonden. Aan de finish in Oropa had hij 21 seconden voorsprong op Jalabert.

De kopman van Once revancheerde zich gisteren voor een zwakke prestatie op zaterdag, toen hij de roze trui kwijtraakte aan Pantani. Elefantino eindigde achter Savoldelli op de tweede plaats. Jalabert kan zich nu richten op een tweede ritzege in de Giro. Voor een overwinning van het eindklassement komt hij klimcapaciteiten tekort.

Met het oog op drie zware bergetappes is Pantani de uitgesproken favoriet voor de eindzege. Hij verwacht de meeste tegenstand van zijn landgenoot Ivan Gotti, de winnaar van 1997. Zaterdag reden beide Italianen elkaar letterlijk in de wielen. Pantani wilde dat Gotti meer kopwerk verrichtte, maar de kopman van Saeco weigerde en werd vervolgens bijna in de berm geduwd. Gotti maakt een boze armbeweging naar Pantani, die deed alsof zijn neus bloedde.

Na afloop sprak Pantani duidelijke taal: ,,Ik was blij dat Gotti in de laatste beklimming terugkwam. Ik verwachtte dat hij vervolgens zou meehelpen om de voorsprong op Jalabert te vergroten, maar hij hield zijn benen stil. Niet zo netjes.''

Pantani maakt goede kans om net als vorig jaar beide grote rondes op zijn naam te schrijven. Hij is ook favoriet voor de Tour de France, maar zijn deelname is nog altijd onzeker. Hij prefereert de Ronde van Spanje als voorbereiding op het WK in zijn thuisland Italië. Afgelopen week lieten zijn sponsoren weten dat ze de kopman graag aan de start zien verschijnen in de Tour. Pantani houdt voorlopig de boot af. Hij verwijst naar het simpele parcours in Frankrijk, waar hij als klimspecialist weinig te zoeken zou hebben.

Jan Ullrich is gisteren in derde etappe van de Ronde van Duitsland zwaar ten val gekomen. De winnaar van de Tour de France in 1997 werd met een hoofdwond overgebracht naar een ziekenhuis in Bielefeld. Nadat de wond was gehecht, mocht hij naar huis. Voor Ullrich lijkt deelname aan de Tour niet in gevaar te komen. Wel moet hij hij vrezen voor een goede voorbereiding op de Franse ronde. De kopman van Telekom hoopt volgende maand op tijd fit te zijn voor de Ronde van Zwitserland, waar hij zich elke jaar voorbereidt op de Tour.

Zijn land- en ploeggenoot Rolf Aldag verscheen vandaag ook niet meer aan de start in de Ronde van Duitsland. Hij reed de etappe van gisteren wel uit, maar na medisch onderzoek bleek zijn elleboog te zijn gebroken. De Belg Axel Merckx nam de witte leiderstrui over van Aldag, die de koppositie dankte aan zijn zijn ritzege op zaterdag. Gisteren ging de dagprijs naar de Fransman Jimmy Casper.

Marcel Duijn heeft Olympia's Tour gewonnen. De amateur van Rabobank werd daarmee de opvolger van Matthé Pronk, die dit seizoen naar de profploeg van dezelfde sponsor werd opgeheveld. Duijn wacht wellicht een vergelijkbare promotie, howel het lichte parcours in Olympia's Tour geen echte graadmeter is. ,,Ik voel dat ik klaar ben voor een profavontuur. Ten opzichte van vorig jaar ben ik in alle opzichten gegroeid'', sprak de winnaar vol vertrouwen.

De 48ste editie van Olympia's Tour kende een voorspelbaar koersverloop. De renners van Batavus streden om de ritzege. De renners van Rabobank waren toonaangevend in het algemeen klassement. Eindwinnaar Duijn profiteerde van het sterke ploegenspel. ,,Zonder de andere jongens had ik het minder makkelijk gehad'', concludeerde Duijn.

De Belg Marc Wauters heeft de Ronde van Groot-Brittanië op zijn naam geschreven. De renner van Rabobank zag zijn zege in de afsluitende tijdrit niet meer in gevaar komen. Patrick Jonker was de beste Nederlander. De ploeggenoot van Wauters eindigde op de zesde plaats.

De Spanjaard David Etxebarria heeft de negende editie van de Bicicleta a Vasca gewonnen. Hij behield op de slotdag een ruime voorsprong op zijn landgenoot Martinez. De Spanjaard Fernando Escartin won de afsluitende etappe in de rittenkoers.