Paniek eist 54 levens in Minsk

Zeker 54 mensen zijn gisteren in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, om het leven gekomen toen tijdens een openluchtfeest plotseling een storm losbarstte en paniek uitbrak. Zeker honderd mensen werden gewond.

Naar schatting tweeduizend Wit-Russen woonden gisteravond een rockconcert bij, dat deel uitmaakte van een festival ter gelegenheid van de tweede verjaardag van een radiostation. Toen rond negen uur plotseling een onweersbui losbarstte, met zware regenval, haastte de menigte zich naar een voetgangerstunnel bij het metrostation Nemiga.

In het gedrang ontstond paniek. Vele tientallen mensen werden onder de voet gelopen en stikten in het gedrang.

Bijna alle slachtoffers zijn jongeren van rond achttien. De meesten – 42 – zijn meisjes, die door het schoeisel dat ze droegen in de opdringende menigte eerder ten val kwamen dan jongens. Veel mensen in de menigte waren dronken: het rockconcert ging samen met een bierfestival waarop stevig was ingenomen. Twee van de slachtoffers waren politiemannen. Ook zijn diverse volwassenen omgekomen die het metrostation uitkwamen op het moment waarop de menigte naar binnen stormde. Het dodental zal vermoedelijk nog oplopen, omdat talrijke gewonden er ernstig aan toe zijn. (Reuters, AFP, AP)