Pakistaan mag in India komen praten

De Indiase regering heeft vanochtend ingestemd met een bezoek van de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Sartaj Aziz, om de spanningen over het betwiste Kashmir te verminderen. Vorige week wees India het Pakistaanse aanbod om te komen praten over een oplossing nog af omdat Pakistan eerst ,,zijn infiltranten'' zou moeten terugtrekken. New Delhi liet tegelijkertijd weten dat de aanvallen op de door ,,Pakistaanse gesteunde infiltranten'' in de regio rond Kargil doorgaan totdat zij zijn gedood of verdreven. Volgens moslimgroeperingen die in het Indiase deel van Kashmir actief zijn, houden de guerrillastrijders nog steeds stand. In Indiaas Kashmir zijn zeker tien groepen actief die strijden voor een onafhankelijk Kashmir of aansluiting bij Pakistan.

De Indiase regering maakte gisteren bekend dat de Indiase troepenmacht rondom Kargil zal worden uitgebreid tot 25.000 man om de gewapende acties te kunnen opvoeren. Gisteren zette de Indiase luchtmacht voor het eerst Franse Mirage 2000-gevechtsvliegtuigen in. Volgens premier Vajpayee wordt India geconfronteerd met ,,een oorlogsachtige situatie''. ,,Dit is geen infiltratie, maar een soort aanval (door Pakistan) met de bedoeling onze grenzen te wijzigen'', zei hij vanochtend.