Onderzeeër na 31 jaar teruggevonden

Israel is in de ban van de vondst van de onderzeeër Dakar, die 31 jaar geleden met 69 bemanningsleden aan boord verdween. De onderzeeër werd vrijdag op een diepte van bijna drie kilometer in de Middellandse zee, tussen Kreta en Cyprus, door de sonarapparatuur van Amerikaanse speurboten gevonden. Nadat een Amerikaanse onderwaterrobot van nabij foto's van het vaartuig had genomen werd het onmiddellijk door de Israelische marine als de Dakar herkend.

De Dakar was van de Engelse haven Portsmouth op weg naar Haifa toen de onderzeeër op 500 kilometer kilometer uit de Israelische kust verdween. Specialisten van de Israelische marine hebben gisteren definitief de theorie laten varen dat de Dakar door een vijandelijke actie tot zinken werd gebracht. Op de foto's van de Dakar zijn geen tekenen waargenomen van het effect van de inslag van een torpedo of een dieptebom. Volgens de nieuwste gegevens is de Dakar als gevolg van een fout of aanvaring met een ander vaartuig gezonken.

De Israelische marine heeft de afgelopen eenendertig jaar hardnekkig naar de Dakar gezocht. Ook, met medewerking van de autoriteiten in Kairo, voor de Egyptische kust waar een onderdeel van de Dakar aanspoelde. Uiteindelijk heeft de superieure Amerikaanse apparatuur de Dakar precies op de route gevonden die de onderzeeër naar Haifa moest voeren.

In Israel wordt nu stevig gediscussieerd, met deelname van familieleden van de omgekomen leden van de bemanning, of de Dakar al dan niet moet worden gelicht. Hoewel dat technisch mogelijk zou zijn, is het een buitengewoon kostbare en ingewikkelde operatie. Volgens de joodse traditie is het belangrijk dat de overlevenden naar een graf kunnen gaan. Mochten de lijken zich nog in de Dakar bevinden, dan zouden ze in een massagraf kunnen worden begraven. Sommige familieleden betogen dat het traditie van de zee is dat op de plek waar de Dakar is gezonken een krans in het water wordt neergelaten. Dit zou dan de laatste rustplaats van de bemanning zijn.

    • Salomon Bouman