Miloševic akkoord met VN-vredesmacht Kosovo

De Joegoslavische president Slobodan Miloševic stemt in met een Russisch plan dat voorziet in de legering van een VN-vredesmacht met deelname van `neutrale' NAVO-landen in Kosovo. De NAVO heeft gisteren bij de luchtacties in Servië een brug en een sanatorium geraakt. Daarbij vielen volgens Belgrado 22 doden.

Het Russische plan werd Miloševic vrijdag voorgelegd door de Russische bemiddelaar Viktor Tsjernomyrdin. Aanvankelijk was na dat overleg gemeld dat de Joegoslavische leider had ingestemd met de principes van het plan dat de G8 (de zeven rijkste industrielanden in de wereld en Rusland) begin deze maand hadden opgesteld. De NAVO had op die melding afhoudend gereageerd omdat het G8-plan uiterst vaag is over cruciale details.

Zaterdag meldden Russische media, later gevolgd door Servische, details van het plan van Tsjernomyrdin waarmee Miloševic had ingestemd. Dat voorziet in de legering van een troepenmacht van de VN. De kern van die troepenmacht moet worden geleverd door Rusland, andere GOS-republieken en `neutrale' landen. Hun eenheden zouden moeten worden gestationeerd in het binnenland van Kosovo, om de orde en rust te bewaren en de terugkeer van vluchtelingen te begeleiden. NAVO-landen die niet aan de luchtacties hebben deelgenomen zouden ook troepen voor de VN-macht mogen leveren. Deze eenheden moeten in de grensgebieden van Kosovo toezicht houden op de terugkeer van vluchtelingen en infiltraties van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK verhinderen. NAVO-landen die wél aan de luchtacties deelnemen krijgen in het Russische plan de taak in Macedonië en Albanië UÇK-infiltraties in Kosovo te voorkomen.

De NAVO heeft gezegd vast te houden aan de vijf eisen die Joegoslavië aan het begin van de luchtacties zijn gesteld, inclusief die over de legering van een door de NAVO geleide troepenmacht en de aftocht van Servische troepen. Toch wordt erkend dat Miloševic' standpunt is gewijzigd, omdat hij tot nu toe elke buitenlandse vredesmacht afwees. Frankrijk en Duitsland drongen gisteren aan op een nieuwe bijeenkomst van de G8. Tsjernomyrdin gaat morgen voor overleg met de EU en de NAVO naar Bonn en later deze week opnieuw naar Belgrado, mogelijk samen met de Finse EU-gezant Martti Ahtisaari.

De luchtacties van gisteren waarbij een brug werd getroffen hadden plaats bij Varvarin, 180 kilometer ten zuiden van Belgrado. Daarbij kwamen elf burgers om het leven en vielen veertig gewonden.

De NAVO heeft de aanval toegegeven en gesteld dat het om een legitiem militair doel ging. Volgens Belgrado werden ook een hotel, een kerk en het stadhuis geraakt. Later gisteren zou een NAVO-bom een sanatorium in Surdulica in het zuiden van Servië hebben getroffen. Ook hier vielen elf doden. De NAVO heeft slechts toegegeven in Surdulica een munitiedepot te hebben aangevallen. In Kosovo ontplofte een NAVO-raket bij een konvooi auto's in de buurt van Prizren. Daarbij viel een dode – een Servische chauffeur – en raakten twee buitenlanders gewond: Eve-Ann Prentice, journaliste van het Britse blad The Times, en Daniel Schiefer, een Fransman.

In Albanië zijn 150 mannen uit Kosovo aangekomen die wekenlang door de Serviërs gevangen zijn gehouden, na uit konvooien met vluchtelingen te zijn gehaald. De mannen waren verzwakt en getraumatiseerd. De meesten zeiden in de gevangenis dagelijks te zijn mishandeld en vernederd. (Reuters, AFP, AP)