Matthijsse grist ticket Spelen in Europe weg voor rivale Brouwer

De vijftiende editie van de Spa Regatta heeft vier medailles voor de Nederlandse zeilploeg opgeleverd. Na de gouden medaille voor Margriet Matthijsse zaterdag in de Europe, greep ook Roy Heiner gisteren in de Soling-klasse de titel. Met zijn bemanningsleden Peter van Niekerk en Dirk de Ridder won de 38-jarige profzeiler uit Enkhuizen in de finale van het matchracen met 2-0 van het Australische team van Cameron Miles. Zowel voor Heiner als voor Matthijsse, beiden al vele jaren internationaal succesvol, was het de eerste triomf in Medemblik.

Carolijn Brouwer eindigde in de Europe op de tweede plaats. De 25-jarige zeilster uit Voorhout moest in Medemblik in alle opzichten haar meerdere erkennen in Matthijsse. Naast de Spa Regatta verloor Brouwer ook de olympische kwalificatiestrijd van haar grote rivale uit Rotterdam. Matthijsse is als eerste Nederlandse zeiler verzekerd van een startbewijs bij Sydney 2000, mits de tweevoudige wereldkampioene het komende jaar vormbehoud toont. In Atlanta (1996) won ze zilver. Brouwer, die in 1996 en 1998 goud bij het WK won, stapt op korte termijn wellicht over naar een andere discipline (470-klasse?) om alsnog een poging te wagen zich voor de Spelen te plaatsen.

In de Star-klasse veroverden Mark Neeleman en Jos Schrier de zilveren medaille. Het ervaren duo, dat na de Spelen in Barcelona stopte, sloot het toernooi gisteren op het stormachtige IJsselmeer af met de eerste plaats in de negende en laatste race. Daarmee stelde het tweetal, dat vorig jaar met olympische aspiraties verrassend terugkeerde in de wedstrijdsport, de eerste A-limiet veilig.

Serge Kats bewees in Medemblik dat hij nog steeds tot de wereldtop behoort. De 27-jarige Laser-zeiler eindigde gisteren op de vijfde plaats, goed voor een A-limiet. Vorige maand was de drievoudige wereldkampioen (Optimist en Europe) bij de olympische week in Hyères ook al goed voor de vijfde plek. Met de twee fraaie klasseringen revancheerde Kats zich voor het mislukte WK eerder dit jaar in Melbourne.